23 January 2008

Heath Ledger (1979-2008)

Tirsdag d. 22 januar skulle på grund af annonceringen af årets Oscar-nomineringer, have været en festdag i Hollywood. Men om eftermiddagen drev der mørke skyer ind over feststemningen, da filmbranchen mistede en af af sine allermest lovende og lysende stjerner.

Tirsdag aften dansk tid, blev skuespilleren Heath Ledger fundet død i sin lejlighed i New York. Dødsårsagen er endnu ikke kendt, men myndighederne har oplyst, at det kan skyldes en overdosis sovepiller.

Heath Ledger blev født i Australien i 1979, og efter at have arbejdet som skuespiller i nogle år i hjemlandet, fik han i 1999 chancen i USA med teenagekomedien 10 Things I Hate About You. Filmen blev en stor succes for Heath, men i stedet for at fortsætte i genren, gik han over i den mere seriøse afdeling. I 2001 optrådte han i en lille, men meget mindeværdig rolle i Marc Forsters Oscar-vinder Monster's Ball, og året efter fulgte han op med storfilmen The Four Feathers. En ikke særlig vellykket film, men med en Ledger i en flot præstation i den krævende hovedrolle. Det samme kan siges om 2003-filmen Ned Kelly, hvor Ledger vendte hjem til Australien for at spille den berømte australske outlaw Ned Kelly. Filmen huskes mest for Ledgers fine og nuancerede præstation.

Det store internationale gennembrud for Heath Ledger kom dog i 2005, da han spillede hovedrollen i Ang Lees mesterlige Oscar-vinder Brokeback Mountain. Ledger blev Oscar-nomineret for sin præstation i filmen, og modtog bl.a. også en pris af filmkritikerne i New York, for årets bedste mandlige hovedrolle. Flere anmeldere sammenlignede Ledgers præstation med noget som en ung Marlon Brando kunne have præsteret. Store - men meget velplacerede ord.

Samme år vendte Ledger tilbage til rollen som kvindebedårer i Lasse Hallströms farvestrålende romantiske komedie Casanova, og året efter rettede Ledger igen næsen mod hjemlandet Australien, hvor han spillede overfor det lokale stjernefrø Abbie Cornish i den stærke film Candy, omhandlende narkomisbrug og ukontrollerbar kærlighed.

I 2007 kunne Ledger ses i en flot præstation i Todd Haynes Bob Dylan-film I'm Not There, og han havde netop færdiggjort optagelserne til den kommende Batman-film, The Dark Knight, hvori han har rollen som The Joker. Ledger var ved sin død i gang med optagelserne til en ny film af Terry Gilliam.

Med Heath Ledgers død har filmbranchen mistet en skuespiller som aldrig gik på kompromis med sig selv. Han gav alt til sine roller, med mange flotte og intense portrætter til følge. Noget der måske kan have været medvirken til det tragiske dødsfald, der angiveligt skyldes en overdosis sovepiller. Ledger havde i et interview for noget tid siden fortalt om, hvor hårdt han havde det under optagelserne til Batman-filmen, og hvordan han var nødt til at tage sovepiller for at kroppen kunne få ro om natten.

Heath Ledgers far kom kort efter offentliggørelsen af sønnens død med en kort udtalelse, hvor han bl.a. sagde; "Heath var en person som rørte så mange mennesker på en helt speciel måde i sit korte liv, men få havde glæden af at rigtig kende ham", og sluttede med at bede om, at familien måtte få tid til at sørge.

Det samme gør alle Heath Ledgers fans verden over, og alle de mennesker i filmbranchen som kendte ham. De har ikke bare mistet en god ven og en kollega, men også et af deres mest lovende talenter.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home