24 January 2009

Biografanmeldelse: Changeling

Changeling

instruktion: Clint Eastwood.
med bl.a.: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan.






Vi hører det tit. Virkeligheden overgår ofte fantasien. Og det er lige netop det der sker i Clint Eastwoods Changeling, hvor menneskelig ondskab, uduelighed og ligegyldighed overfor andre mennesker, bliver udstillet i en så stor grad, at man burde sige til sig selv, at det ikke kunne ske i virkeligheden. Men Changeling fortæller netop en virkelig historie om Christine Collins, som i 1920'ernes Los Angeles blev centrum i en sag der afslørede myndighedernes svigt overfor borgerne.

Christine Collins bor alene med sin 9-årige søn Walter. En dag bliver Christine kaldt ekstra på arbejde på telefoncentralen, og da hun kommer hjem igen er Walter væk. Fem måneder går. Politet ankommer på Christines arbejde, og kan triumferende fortælle, at de nu har fundet Walter. Han er på vej hjem med toget. Hele pressekorpset er stillet op på banegården for at forevige det øjeblik hvor mor og søn bliver genforenet, men da Christine ser drengen der stiger af toget, ser hun straks, at det ikke er hendes søn. Tag ham med hjem og prøv at få det til at fungere, formaner en tydelig irriteret politiinspektør..!

Politiet i Los Angeles på den tid var under et stort pres, bl.a. på grund af korruption og andre skandaler, og de havde brug for succesoplevelser i offentligheden. For den ansvarshavende politiinspektør har korpset nu fået deres succesoplevelse, og den skal Christine ikke tage fra dem. Så hun får modvilligt drengen med hjem. Men det er ikke hendes søn, og selvom politiet hårdt prøver at få hende overbevist, giver Christine ikke op. Det bliver for meget for politiet, som får hende indlagt på et sindsygehospital, og herefter tager filmens historie en drejning, og fortæller om undertrykkelse af kvinder og brutale mord.

(copyright: Universal Pictures/UIP)

Angelina Jolie er fremragende i hovedrollen som Christine Collins. Jeg er lige på nippet til at kalde dette hendes bedste præstation til dato, og hun får den helt rette blanding af svaghed, mod, udholdenhed og desperation frem i sit skuespil. Flere biroller er også rigtig godt besat. John Malkovich er god som præsten der har viet sit liv til at afsløre korruption hos Los Angeles' politi, men det er de mindre kendte navne der virkelig gør sig bemærket i birollerne. Bl.a. Jeffrey Donovan i rollen som politiinspektør Jones. En ubehagelig type, som ikke skænker andre mennesker mange tanker. Man aner, at han måske godt kan se, at situationen er problematisk, men renomméet er vigtigere end retfærdigheden og sandheden. Også Jason Butler Harner er god i rollen som den psykopatiske seriemorder Gordon Northcott, som kommer til at spille en større og større rolle i det hele, efterhånden som flere lag af historien ser dagens lys.

Changeling varer omkring 2 timer og 20 minutter, men den føles på intet tidspunkt for lang. Tværtimod kunne man faktisk godt have brugt lidt mere tid i flere scener, og flere gange sad jeg med nogle spørgsmål, som jeg ikke syntes jeg fik et svar på. Eastwood er god til at jonglere med de dramatiske højdepunkter og de mere stille scener, så filmen kommer til at glide perfekt, også når den går over til at følge flere forskellige tråde af historien på én gang. Filmen er et par gange ved at gå lige på grænsen til decideret melodrama, men heldigvis redder Eastwood det med sin rutinerede sans for timing i den måde han lader filmen udspille sig på.

Eastwood og Co. har skabt et fantastisk flot tidsbillede af 1920'ernes Los Angeles, som på det tidspunkt stadigvæk var en ung storby. Changeling har desuden sine styrker i den måde den fortæller sin historie på, og den er mere dyster og dybtgående, end det ser ud til på overfladen. Simpelthen bare godt gammeldags filmhåndværk af en rutineret ræv, som ikke lade sig forføre af lette løsninger.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home