18 February 2008

6 dage til Oscar - Bedste kvindelige birolle

-Bedste kvindelige birolle:

De nominerede er:

Cate Blanchett - I'm Not There
Ruby Dee - American Gangster
Saoirse Ronan - Atonement
Amy Ryan - Gone Baby Gone
Tilda Swinton - Michael Clayton

Kategorien bedste kvindelige birolle er uhyre spændende i år. Vi står i en situation, hvor man kan finde gode argumenter for sejr for hele fire af de fem nominerede!

13 årige Saoirse Ronan er så den femte. Hun er fremragende i Atonement, men som den eneste af disse fem har hun ikke vundet nogle store priser. Hun har vundet et par små kritikerpriser for bedste unge skuespiller, men det er så også det. Nomineringen er der dog ingen der kan tage fra hende. Den er mere end fortjent, og hun bliver meget spændende at følge i fremtiden. I øjeblikket er hun ved at indspille den krævende hovedrolle i Peter Jacksons kommende film The Lovely Bones.

Men hold fast - for nu bliver det meget svært...

Amy Ryan har fået et stort gennembrud i år med sin rolle i Ben Afflecks instruktionsdebut Gone Baby Gone, og hun er den af alle der har vundet flest kritikerpriser for bedste kvindelige birolle. Bl.a. de store fra Broadcast Film Critics, National Board of Review og kritikerne i New York og Los Angeles. Men det er ikke nødvendigvis altid sådan, at den der vinder de fleste kritikerpriser går hele vejen til en Oscar. Jeg tror Amy Ryan må stille sig op i rækken af dem.

Der er igennem prisuddelingssæsonen langsomt blevet skabt mere og mere opmærksomhed omkring Tilda Swintons præstation i Michael Clayton, og efter sejr hos nogle af de mindre kritikersammenslutninger, vandt hun den store engelske Bafta Award i forrige weekend. Hvis Michael Clayton skal gå hjem med en Oscar i en af de 7 kategorier den er nomineret i, så er Tilda Swinton nok det bedste bud på hvor sejren vil falde.

Cate Blanchett vandt en Oscar for tre år siden for sin præstation som Katharine Hepburn i Martin Scorseses The Aviator. Tilbage i september måned vandt Blanchett prisen for bedste skuespillerinde på Venedig Film Festival, og hun var i lang tid stor favorit til Oscaren. En Golden Globe-sejr i januar bekræftede det, men siden har både Tilda Swinton og Ruby Dee markeret sig stærkt.

Der er to ting der taler imod Cate Blanchett. Hun vandt en Oscar for kun tre år siden, og spørgsmålet er, om man er parat til at give hende en igen allerede nu. Og den anden ting er, at hun er nomineret til bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i Elizabeth: The Golden Age. En nominering som mange står uforstående overfor. Det kan godt trække nogle stemmer væk fra hendes præstation i I'm Not There. Men jeg mener stadigvæk, at hun er den der står stærkest. Selve rollen er speciel, da hun spiller en mand i I'm Not There. En af de hele seks Bob Dylan-inkarnationer som filmen byder på. Hun gør det godt, og at hele idéen med, at en kvinde spiller en mand, er så godt udført, vil utvivlsomt give mange stemmer.

Og til sidst er der Ruby Dee. 70 år ældre end Saoirse Ronan som vi startede med her! Ruby Dee er med i American Gangster i mindre end fem minutter, og hvis hun vinder, så vil det blive den korteste præstation der nogensinde er blevet Oscar-belønnet. Ruby Dee vandt årets Screen Actors Guild, og hun er en meget respekteret amerikansk veteran, som i år har fået sin første Oscarnominering.

Spørgsmålet er, om hun er ligeså elsket og kendt når vi bevæger os udenfor kredsen af skuespillere, og især udenfor USA. Skuespillere stemmer på skuespillere ved Oscarnomineringerne, mens alle stemmer på de endelige vindere, og det kan efter min mening godt blive et problem for Ruby Dee. Selvom den engelske Bafta-uddeling gav American Gangster overraskende mange store nomineringer (bl.a. bedste film), så fandt de ikke plads til Ruby Dee, og Dee kan ikke vinde ved kun at få stemmer fra mange amerikanske skuespillere i Oscarakademiet.

Men det hele er meget, meget mudret. Som nævnt en meget spændende kategori, hvor ethvert gæt kan forsvares, og en kategori hvor stemmerne højst sandsynligt vil blive fordelt meget jævnt. Jeg vælger dog at gætte på, at man vil belønne Cate Blanchett igen.

Hvem vinder? Cate Blanchett - I'm Not There


I morgen kigger jeg på en kategori hvor vi finder en af Oscar-aftenens største favoritter: Bedste mandlige birolle.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home