09 January 2010

Hattrick til The Hurt Locker

Kathryn Bigelows The Hurt Locker har fuldført et bemærkelsesværdigt hattrick. Siden dannelsen af Los Angeles Film Critics Association i 1975, har de tre store og mest betydningsfulde amerikanske kritikersammenslutninger traditionelt været dem, New York Film Critics Circle, stiftet i 1935, og National Society of Film Critics, stiftet i 1966.

Sidstnævnte har i denne uge offentliggjort deres priser for filmåret 2009, og har udnævnt The Hurt Locker som årets bedste film og Kathryn Bigelow som årets instruktør. Præcis som også kritikerne i Los Angeles og New York gjorde for ikke så lang tid siden. Det bemærkelsesværdige er, at det kun er tredje gang det sker, at de tre store grupper er 100% enige om de to prestigefyldte priser for bedste film og instruktion!

Første gang det skete var i 1990 med Martin Scorseses GoodFellas, og anden gang i 1997 med Curtis Hansons L.A. Confidential. Begge film fik flere Oscar-nomineringer, men vandt ikke de to store. GoodFellas tabte film og instruktion til Kevin Costner og Danser med Ulve, mens L.A. Confidential tabte til James Camerons Titanic.

Det kuriøse i år er så, at The Hurt Locker til Oscar-uddelingen højst sandsynligt vil være oppe imod Titanic-instruktør Camerons science fiction film Avatar, som af vittige hoveder er blevet kaldt "Danser med Ulve i rummet"...!! Hvordan det hele ender, kan man kun gætte på, men ganske interessant er det da...

-National Society of Film Critics Awards 2009:

Bedste film:
The Hurt Locker, af Kathryn Bigelow.

Mandlige hovedrolle:
Jeremy Renner - The Hurt Locker

Kvindelige hovedrolle:
Yolande Moreau - Séraphine

Mandlige birolle:
Paul Schneider - Bright Star
og
Christoph Waltz - Inglourious Basterds

Kvindelige birolle:
Mo'Nique - Precious

Instruktion:
Kathryn Bigelow - The Hurt Locker

Manuskript:
Joel Coen & Ethan Coen - A Serious Man

Dokumentarfilm:
The Beaches of Agnès, af Agnès Varda.

Udenlandske film:
Summer Hours (Frankrig), af Olivier Assayas.

Fotografering:
Christian Berger - Det hvide bånd

Production design:
Nelson Lowry - Den fantastiske Hr. Ræv

Se priserne fra Los Angeles og New York filmkritikerne her.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home