07 March 2010

Biografanmeldelse: Up in the Air

Up in the Air

instruktion: Jason Reitman.
med bl.a.: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman.






En gang imellem kommer der en film, som efterlader en følelsesmæssigt tappet for kræfter. Sådan en følelse sad jeg med, da jeg tog afsked med Ryan Bingham på et tidspunkt i hans liv, hvor han måske, måske ikke, står ved en altafgørende skillevej.

George Clooney spiller Ryan Bingham. Han har sit hjem i en sparsomt indrettet lejlighed i Omaha, midt i USA. Men omkring 270 dage om året bliver brugt oppe i luften over det amerikanske landskab, og det er her, på sine mange ture til forskellige større og mindre byer, at han føler sig bedst hjemme. Når en arbejdsplads skal have en fyringsrunde blandt medarbejderne, træder Ryan til. Han arbejder nemlig for et firma der specialiserer sig i at sende medarbejdere ud til arbejdspladser for at gøre det beskidte arbejde - at fyre folk. Og Ryan er en af de bedste til det. Medfølende, men involverer sig ikke på det personlige plan. Da den unge fremadstormende Natalie bliver ansat i firmaet, bliver Ryans livsstil dog truet, for hun har sammen med chefen planer om at bruge den nye teknologi, og begynde at foretage arbejdet med fyringerne via online webkameraer, hvilket vil spare firmaet en masse penge i rejseomkostninger. Men hvis dette sker, hvad skal der så blive af Ryan Bingham?

(copyright: Paramount Pictures/UIP)

Man kunne godt stille spørgsmålet, om Up in the Air ville fungere lige så upåklageligt som den gør, hvis enhver anden end George Clooney havde haft hovedrollen. Rollen føles som skabt til Clooney. Han bliver simpelthen Ryan Bingham, og leverer en af karrierens mest ægte og fuldendte præstationer. Det er ganske enkelt en nydelse at se på hvordan Clooney med lethed spiller sig igennem filmen.

Instruktør Jason Reitman, søn af Ghostbusters-instruktør Ivan Reitman, er kun lige blevet 32 år gammel, men med Up in the Air placerer han sig for alvor i en gruppe af filmmagere der forstår hvordan man holder fast i de gamle dyder som Hollywood blev bygget på. Debutfilmen Thank You for Smoking fra 2005 var mere løssluppen og satirisk i sin stil, og 2007s Juno, som Reitman meget overraskende blev Oscarnomineret til bedste instruktør for, havde mange af sine styrker i det utraditionelle, men også af og til meget konstruerede manuskript.

Reitman er nu Oscarnomineret igen. For både årets bedste film, instruktion og manuskript, og med Up in the Air har han skabt en livsklog og vidunderlig film, der i stil og tone nærmest kan betegnes som en moderne udgave af en Frank Capra eller Billy Wilder film. Up in the Air er en tidsløs film, men samtidig tager den pulsen på den tid vi lever i, hvor fyringer sker overalt, og flere og flere får sværere og sværere ved at se et lys for enden af tunnelen.

Et bittersødt mesterstykke af den unge Reitman.

1 Comments:

Blogger Kim said...

Det er en super film af Reitman - igen.
Jeg mener dog ikke at den fortjener fuld score, men lige under.

6/4/10 14:17  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home