19 February 2008

5 dage til Oscar - Bedste mandlige birolle

-Bedste mandlige birolle:

De nominerede er:

Casey Affleck - Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
Javier Bardem - No Country for Old Men
Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's War
Hal Holbrook - Into the Wild
Tom Wilkinson - Michael Clayton

I bedste mandlige birolle finder vi en af Oscar-aftenens allerstørste favoritter - Javier Bardem. Bardem har vundet priser fra Golden Globe, Screen Actors Guild, Bafta, Broadcast Film Critics og New York Film Critics + stort set alle priser fra de større og mindre kritikersammenslutninger. Hvor fortjent alt dette er, kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om, da No Country for Old Men først har premiere herhjemme i starten af marts måned.

Men hvis man skal bedømme ud fra Cormac McCarthys mesterværk af en roman, som Joel & Ethan Coens film som bekendt er en filmatisering af, så er rollen som Anton Chigurh en lækkerbidsken at sætte tænderne i for enhver skuespiller. Og noget tyder på, at Javier Bardem har gjort det rigtige. Han har givet alle konkurrenterne baghjul, og har som nævnt vundet stort set alle kritikerpriser der er at vinde. Det vil være en overraskelse af de helt store, hvis han ikke vinder Oscaren.

Så selvom det kan virke omsonst, så må vi se på hvilke chancer de andre nominerede i kategorien har. Hvis vi absolut skal finde en reel konkurrent til Bardem, så kunne man pege på 83 årige Hal Holbrook. Han har en lang karriere, der startede på Tv i midten af 50'erne, bag sig, og han har vundet både Tv's Emmy og teatrets Tony, og i år har han modtaget sin første Oscarnominering nogensinde.

Men det er for en film som der viste sig at være overraskende lidt opbakning til blandt Oscarakademiets medlemmer. De fleste havde regnet med at Sean Penns Into the Wild ville gøre sig gældende i de store kategorier, men den fik meget overraskende kun 2 nomineringer i alt. Så er det sandsynligt, at Holbrook kan få nok stemmer til at true Bardem? Sikkert ikke.

Philip Seymour Hoffman vandt for to år siden en Oscar for sit fantastiske portræt af forfatteren Truman Capote i filmen Capote, og han er i år nomineret igen. Og igen for en fabelagtig præstation. Hoffman har været nomineret til de fleste af de store priser, men han har ikke vundet noget stort for sin præstation i Charlie Wilson's War, hvilket faktisk undrer mig ret meget. Men det beviser bare igen, hvor suveræn Javier Bardem har været igennem hele sæsonen.

Casey Affleck er en af dem der har snuppet en enkelt pris fra Bardem her og der. Affleck har vundet priser fra National Board of Review og National Society of Film Critics, og han delte den mindre Satellite Award med Tom Wilkinson, som også er nomineret til en Oscar i denne kategori. Affleck har haft et flot år, med sin eminente præstation i Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford og hovedrollen i storebror Ben Afflecks Gone Baby Gone, og hvis han vælger de rigtige roller i fremtiden, så er der gode chancer for, at han kan komme tilbage som Oscarnomineret en anden god gang.

Tom Wilkinson var nomineret til en Oscar i 2002, for sin flotte og nuancerede præstation i Todd Fields In the Bedroom, og han er i år nomineret for Michael Clayton. Wilkinson delte som sagt den såkaldte Satellite Award med Casey Affleck, og han har også vundet prisen for bedste mandlige birolle fra filmkritikerne i London. Denne dygtige engelske karakterskuespiller er altid seværdig, men han må endnu engang tage til takke med en fortjent nominering, for Javier Bardem ligner et løbsk tog der ikke kan stoppes!

Hvem vinder? Javier Bardem - No Country for Old Men


I morgen kommer turen til de fem fantastiske kvinder der er nomineret i kategorien: Bedste kvindelige hovedrolle.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home