14 March 2008

Biografanmeldelse: Ind i vildmarken

Ind i vildmarken

instruktion: Sean Penn.
med bl.a.: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Catherine Keener, Brian Dierker, Kristen Stewart, Vince Vaughn, Hal Holbrook.




I 1990 donerede 22 årige Christopher McCandless sin opsparing til velgørenhed, og brændte sine sidste kontanter. Han havde besluttet sig for at kappe alle bånd til hverdagen, og begive sig ud på et eventyr, der ville komme til at strække sig fra Mexico i syd, til Alaskas vildmark i nord. Ind i vildmarken er baseret på bogen af samme navn, som fortalte om den rejse McCandless foretog, de oplevelser han kom ud for og de mennesker han mødte, i de to år han rejste rundt i USA.

Christopher McCandless er en meget dygtig ung mand. Han er netop blevet færdig på universitetet, og han har alle muligheder i livet. Men noget rykker i ham. Det er naturens kalden. Som i en roman af Jack London. Chris beslutter sig for at springe ud i det, og forsvinde ind i vildmarken. Tilbage sidder forældrene og søsteren, og kan ikke forstå hvad der er sket med Chris, men da de endelig finder ud af hvad han har gjort, går det lidt efter lidt op for dem, at han nok ikke er interesseret i at blive fundet igen.

(copyright: Paramount Vantage/UIP)

Skuespilleren Sean Penn har med Ind i vildmarken lavet sin fjerde spillefilm som instruktør, og selvom han før denne har lavet tre rigtig gode film, så er Ind i vildmarken Penns mesterstykke indtil videre. Det er en flot, personlig og overvældende film, som ikke prøver at dømme den egoistiske måde Chris forlader sin familien uden et ord, men i stedet bare observerer hans desperate søgen efter lykke. Der er dog en smule problemer med, at fortællingen om Chris McCandless' oplevelser ind imellem virker lidt for fragmenteret. Der sker næsten for meget i filmens 2 timer og 20 minutter, og da noget af det ikke er med til at fortælle os mere om Chris og hans rejse, kunne filmen godt have været strammet lidt op.

Men det er i det store hele ret så ubetydelige småting, og Ind i vildmarken er en flot, flot film, som også er fyldt med gode skuespillere. William Hurt og Marcia Gay Harden som Chris' forældre, Jena Malone som hans søster, Vince Vaughn og Catherine Keener som nogle af de mennesker han møder på sin vej, og en meget følelsesladet præstation af veteranen Hal Holbrook, som fik sig en Oscarnominering for præstationen som en gammel mand der tager Chris under sine vinger i et kort øjeblik. Men det er og bliver Emile Hirsch der bærer filmen på sine skuldre i hovedrollen som Chris, og Hirsch tager sin dedikation til rollen så langt ud, at man næsten får kuldegysninger.

Fotograf Eric Gautiers vidunderlige billeder af den storslåede amerikanske natur er betagende smukke, og de sange Eddie Vedder har komponeret og skrevet specielt til filmen, passer fornemt ind i filmens tone og stil. Ind i vildmarken er en hyldest til den prægtige og vilde natur, til livet og den rastløshed der kan ændre et menneskes skæbne. En kraftpræstation af de store fra Sean Penn og Co.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home