23 February 2008

1 dag til Oscar - Bedste film

-Bedste film:
De nominerede er:

Atonement (Soning)
Juno
Michael Clayton
No Country for Old Men
There Will Be Blood

Det er et stærkt felt, med fem meget roste film vi har her i år. Og lad os starte med den eneste af disse fem, som ikke også er nomineret til bedste instruktion, og dermed statistisk set står svagest. Det er nemlig kun sket tre gange i Oscarens historie, at en film har vundet prisen for bedste film, uden at have været nomineret til bedste instruktion. Tredje gang var i 1990, da Driving Miss Daisy vandt, og for at finde de to første gange, skal vi helt tilbage til Oscarens spæde år; Wings i 1929 og Grand Hotel i 1932!

Så der er ikke meget der tyder på, at Atonement, eller Soning som den jo hedder her i Danmark, har de helt store chancer. Instruktør Joe Wright har været nomineret til en Bafta og en Golden Globe for bedste instruktion, men det kunne altså ikke blive til en Oscarnominering for Wright, som startede sin karriere på Tv, og fik sin spillefilmsdebut med Jane Austen-filmatiseringen Stolthed og fordom i 2005. Selvom statistikken taler imod Atonement, så skal det nævnes, at filmen faktisk har vundet både en Golden Globe og en Bafta for årets bedste film. Det er to meget tunge priser.

Paul Thomas Andersons There Will Be Blood har været en af årets mest roste film, og den har også fået flotte anmeldelser ved premieren i Danmark i denne uge. Filmen har vundet de store kritikerpriser for bedste film fra National Film Critics og Los Angeles Film Critics, men på trods af alle de gode anmeldelser, så tvivler jeg på, at den kan vinde Oscaren for bedste film. Det er en meget speciel film, og rygterne har allerede svirret om, at mange medlemmer i Oscarakademiet ikke bryder sig synderligt meget om den.

Der har fornylig også lydt rygter om, at Michael Clayton er meget vellidt blandt især de ældre medlemmer af Oscarakademiet. Tony Gilroys film har dog ikke vundet nogen priser for årets bedste film, så er det realistisk, at den kan samle nok stemmer til at vinde Oscaren? Det vil tiden vise. Det vil også vise sig, om Juno kan fremstå som en reel trussel til favoritten No Country for Old Men. Juno blev produceret for forholdsvis få penge, og den har netop rundet en indtjening på de 125 millioner dollars i de amerikanske biografer. Et beløb der er langt større end det de fire andre nominerede film har tjent. En økonomisk succes giver opmærksomhed, og det kan man godt vinde stemmer på.

Coen-brødrene har i år fået jackpot med deres filmatisering af Cormac McCarthys roman No Country for Old Men. Filmen var med i hovedkonkurrencen i Cannes i maj 2007, men selvom den ikke vandt noget, så fik den masser af gode anmeldelser. De gode anmeldelser kom igen, da filmen havde premiere i USA, og den har siden vundet den ene store pris efter den anden. Bl.a. Producers Guild, Broadcast Film Critics, National Board of Review og New York Film Critics.

Foruden at have været en stor prissluger gennem hele prisuddelingssæsonen, så er No Country for Old Men også den af alle Coen-brødrenes film, der har indspillet flest penge i de amerikanske biografer. Men med omkring 60 millioner dollars i box office, har den dog stadigvæk kun tjent halvt så meget som Juno. No Country for Old Men har dog vundet så mange store priser, at den ikke behøver det økonomiske aspekt for at få opmærksomhed.

Som jeg ser det, så er det kun Juno der kan true No Country for Old Men i kampen om Oscaren for bedste film, men Juno har det imod sig, at det er en komedie. Det er meget sjældent, at en komedie vinder Oscaren for bedste film. Så har Juno det der skal til? Nej, jeg tror det ikke.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så ligner No Country for Old Men den helt store vinder på søndag.

Hvem vinder? No Country for Old Men


Ja, der er nu kun lidt mere end et døgn til Oscar-uddelingen går i gang, og jeg har i den sidste uge gået de seks store kategorier igennem her på Filmhjørnet. Og nu er det så blevet tid til mine gæt i alle 24 kategorier. Der er flere kategorier jeg er meget i tvivl om, men mine endelige gæt ser således ud:

Bedste film:
No Country for Old Men

Bedste mandlige hovedrolle:
Daniel Day-Lewis - There Will Be Blood

Bedste kvindelige hovedrolle:
Julie Christie - Away From Her

Bedste mandlige birolle:
Javier Bardem - No Country for Old Men

Bedste kvindelige birolle:
Cate Blanchett - I'm Not There

Bedste instruktion:
Ethan Coen & Joel Coen - No Country for Old Men

Bedste manuskript (originalt):
Diablo Cody - Juno

Bedste manuskript (baseret på andet materiale):
Ethan Coen & Joel Coen - No Country for Old Men

Bedste animationsfilm:
Ratatouille

Bedste ikke-engelsk sprogede film:
Forfalskerne (Østrig)

Bedste fotografering:
Robert Elswit - There Will Be Blood

Bedste klip:
Christopher Rouse - The Bourne Ultimatum

Bedste musik:
Dario Marianelli - Atonement

Bedste art direction:
There Will Be Blood

Bedste kostumer:
Atonement

Bedste make-up:
Spurven

Bedste sang:
"Falling Slowly" - Once

Bedste lyd klip:
No Country for Old Men

Bedste lyd mix:
Transformers

Bedste visual effects:
Transformers

Bedste dokumentarfilm:
No End in Sight

Bedste dokumentar-kortfilm:
Freeheld

Bedste kortfilm:
Om natten

Bedste animations-kortfilm:
I Met the Walrus


Tilbage er der ikke andet at gøre, end at ønske alle en rigtig god Oscar-aften!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home