30 May 2008

Sydney Pollack (1934-2008)


Den Oscar-vindende filminstruktør Sydney Pollack døde d. 26 maj i sit hjem i Los Angeles-forstaden Pacific Palisades. I månederne forinden havde han kæmpet en forgæves kamp mod en alvorlig kræftsygdom. Sydney Pollack blev 73 år gammel.


Pollack startede sin karriere som skuespiller på teatret og i diverse Tv-serier i 1950'erne. Filmdebuten kom i 1962 i krigsfilmen War Hunt, hvori han spillede sammen med Robert Redford. Mødet mellem de to førte til et livslangt venskab, der også resulterede i, at Robert Redford medvirkede i hele syv af de film Sydney Pollack lavede som instruktør.

Pollack gik i 1960'erne over til instruktørgerningen, og op igennem 60'erne instruerede han afsnit til mange forskellige Tv-serier, og vandt en Emmy i 1966. Spillefilmsdebuten som instruktør kom i 1965 med filmen Stemmen i telefonen, og det blev også til en western og en krigsfilm, inden det store gennembrud i 1969 med filmen Jamen, man skyder da heste. Filmen blev nomineret til hele 9 Oscars, bl.a. en for bedste instruktion til Pollack selv.

70'erne og 80'erne bød på flere succeser for Sydney Pollack, bl.a. det romantiske drama Vore bedste år, der blev en af 1970'ernes mest populære film. Også spændingsfilmen 3 døgn for Condor fra 1975 beviste Pollacks utrolige alsidighed som instruktør, og i 1982 kom det der måske for altid vil være en af hans mest elskede film - komedien Tootsie, med Dustin Hoffman i en forrygende præstation. Tre år senere nåede Pollack toppen som filminstruktør, og han modtog 2 Oscars for Mit Afrika. Filmen der er baseret på den danske forfatter Karen Blixens erindringer, vandt 7 Oscars i alt.

Efter Mit Afrika nåede Sydney Pollack ikke de helt samme højder som filminstruktør, men han lavede bl.a. et par solide spændingsfilm med John Grisham-filmatiseringen Firmaets mand og Tolken med Sean Penn og Nicole Kidman i hovedrollerne, og genindspillede også Billy Wilder-klassikeren Sabrina i 1995 med Harrsion Ford i hovedrollen.

Selvom Sydney Pollack var gået fra skuespillet til instruktørfaget i 1960'erne, optrådte han igennem årene regelmæssigt som skuespiller i både sine egne og andre instruktørers film. Han var god til at spille de stærke autoritetstyper, og har givet flotte præstationer i bl.a. Woody Allens Mænd og koner og Stanley Kubricks Eyes Wide Shut. Hans sidste roller som skuespiller skulle blive i dette års Oscar-nominerede Michael Clayton, og den netop nu biografaktuelle komedie En ægte mand.

(Sydney Pollack overfor Tom Cruise i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut)

Sydney Pollack var en filmmager med en meget stor integritet, og han var dybt respekteret i en branche hvor han nåede igennem det hele som skuespiller, instruktør og producent, med en lang række uforglemmelige øjeblikke til følge.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home