27 April 2008

Cannes Film Festival 2008

Filmene der skal dyste om årets Gyldne Palmer i Cannes er blevet offentliggjort, og der er det sædvanlige mix af Cannes-debutanter og Cannes-veteraner.

Hovedkonkurrencen i festivalen, der finder sted fra d. 14 til d. 25 maj, ser således ud:

24 City, af Jia Zhang Ke (Kina)
Adoration, af Atom Egoyan (Canada)
Blindness, af Fernando Meirelles (Brasilien/Canada)
Changeling, af Clint Eastwood (USA)
Che, af Steven Soderbergh (Spanien/USA)
Delta, af Kornél Mundruczó (Ungarn)
Entre les murs, af Laurent Cantet (Frankrig)
Gomorra, af Matteo Garrone (Italien)
Il Divo, af Paolo Sorrentino (Italien)
La Frontière de l'aube, af Philippe Garrel (Frankrig)
La Mujer sin cabeza, af Lucrecia Martel (Argentina)
Leonera, af Pablo Trapero (Argentina)
Linha de Passe, af Walter Salles & Daniela Thomas (Brasilien)
My Magic, af Eric Khoo (Singapore)
The Palermo Shooting, af Wim Wenders (Tyskland)
Serbis, af Brillante Mendoza (Filippinerne)
The Silence of Lorna, af Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (Belgien)
Synecdoche, New York, af Charlie Kaufman (USA)
Three Monkeys, af Nuri Bilge Ceylan (Tyrkiet)
Two Lovers, af James Gray (USA)
Un conte de Noël, af Arnaud Desplechin (Frankrig)
Waltz with Bashir, af Ari Folman (Israel)

Skuespiller og instruktør Sean Penn er præsident for juryen, og han har sig en jury bestående af skuespillerinde Natalie Portman, skuespiller og instruktør Sergio Castellitto, instruktør Alfonso Cuarón, instruktør Apichatpong Weerasethakul, skuespillerinde Alexandra Maria Lara og instruktør Rachid Bouchareb.

Udenfor konkurrencen er der verdenspremiere på film som Indiana Jones og krystalkraniets kongerige, animationsfilmen Kung Fu Panda, og Woody Allens Vicky Cristina Barcelona.

Hvis vi skal kigge på instruktørerne i konkurrencen om de Gyldne Palmer, så kan vi se, at der er 9 Cannes-debutanter. Jia Zhang Ke, Lucrecia Martel og Walter Salles er med for 2. gang, mens det er 3. gang for Paolo Sorrentino, Nuri Bilge Ceylan og Steven Soderbergh. For Ceylan er det hans tredje film i træk der er med i hovedkonkurrencen i Cannes, og han vandt juryens Grand Prix i 2002. Steven Soderbergh vandt de Gyldne Palmer i 1989 for sin debutfilm Sex, Lies, and Videotape, og han er den yngste vinder af de Gyldne Palmer nogensinde.

For Arnaud Desplechin og de belgiske brødre Jean-Pierre og Luc Dardenne er det 4. gang i konkurrencen. Dardenne-brødrene har endda vundet Palmerne to gange. I 1999 for Rosetta og i 2005 for Barnet. Dermed er de med i den lille eksklusive gruppe af instruktører der har vundet hovedprisen i Cannes to gange. De andre er Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Emir Kusturica og Bille August.

Det er 5. gang i hovedkonkurrencen for både Atom Egoyan og Clint Eastwood. Ingen af dem har vundet Palmerne før, men Egoyan vandt juryens Grand Prix i 1997 for The Sweet Hereafter. Årets store Cannes-veteran er dog tyske Wim Wenders, som er med i hovedkonkurrencen for 9. gang! Han vandt Palmerne i 1984 for Paris, Texas, vandt prisen for bedste instruktør i 1987 for Himlen over Berlin, og vandt juryens Grand Prix i 1993 for Så fjern, så nær.

Man kan læse meget mere om årets Cannes Film Festival og alle filmene i de forskellige konkurrencer på festivalens officielle hjemmeside.

- - -

Opdatering d. 29/4:

Filmene Blindness, Entre les murs og Two Lovers er tilføjet til hovedkonkurrencen. Det er første gang i hovedkonkurrencen for Blindness-instruktør Fernando Merielles og Entre les murs-instruktør Laurent Cantet, mens Two Lovers-instruktør James Gray er med i Cannes for tredje gang.

Desuden har den franske skuespiller Jeanne Balibar, og den iransk/franske instruktør Marjane Satrapi sluttet sig til juryen, og det er bekræftet, at Barry Levinsons What Just Happened? er årets afslutningsfilm.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home