08 August 2009

Biografanmeldelse: Tømmermænd i Vegas

Tømmermænd i Vegas

instruktion: Todd Phillips.
med bl.a.: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham.






Las Vegas. Syndens by. Stedet hvor dine drømme kan opfyldes eller briste. Lige siden gangsteren Benjamin "Bugsy" Siegel var med til at gøre den søvnige by til et spillested, har Las Vegas draget millioner af mennesker til sig, og har i de senere år været den hurtigst voksende storby i USA.

Tømmermænd i Vegas (iøvrigt en dejlig dansk oversættelse af originaltitlen The Hangover) blev et overraskende stort hit i de amerikanske biografer tidligere på sommeren, og har indtil nu indspillet for over 250 millioner dollars. Noget overraskende, for filmen byder ikke på noget specielt i forhold til mange andre komedier, og den har ikke de helt store navne på plakaten.

En flok fyre er taget til Las Vegas, for at holde et lille polterabend for den ene som skal giftes. Stu, Phil, brudgommen Doug og hans kommende svoger Alan, skal have sig en aften med masser af sprut og sjov. Og de får hvad de er kommet efter, for da de om morgenen vågner op på et smadret hotelværesle er gode råd dyre. En forladt baby er i værelset, en tiger ligger og knurrer på badeværeslet, en høne går rundt i stuen og Doug er pistvæk. Nu må Stu, som har mistet en tand, Phil, som åbenbart har været på hospitalet i løbet af natten, og Alan prøve at finde ud af, hvad der sket og hvor Doug er, for de kan intet huske..!

(copyright: Warner Bros. Pictures/Sandrew Metronome)

Der hvor Tømmermænd i Vegas udmærker sig bedst, er i den tilgang til historien den har. Normalt ville man forvente, at vi så fyrenes vilde nat i Las Vegas i en film som denne, men i stedet går vi fra de skåler første gang og ønsker hinanden en god og festlig aften, direkte til næste formiddag, da de vågner radbanket op på hotelværelset.

De fire fyres forsøg på at samle op på den vilde nat, og finde ud af hvad der præcis skete, er til tider hylende morsom, og skuespillernes gode præstationer er en stor del af det. Phil tager meget af kaoset overraskende roligt, og det er lidt skræmmende at tænkte på, at han derhjemme er skolelærer. Tandlægen Stu prøver ihærdigt at skjule for konen, at han er i Las Vegas, men både en mistet tand og et ægteskab med en stripper, truer med at komme i vejen for det! Bradley Cooper og Ed Helms er herlige som de to, men det er i rollen som den lidt sindsforvirrede Alan, at vi i Zach Galifianakis finder filmens store oplevelse. Han har en komisk timing der sidder lige i øjet hver gang, og Tømmermænd i Vegas må føre til større ting for denne skuespiller, som indtil videre har haft større succes som stand-up komiker rundt om i USA, end med roller på film.

Desværre kan Tømmermænd i Vegas ikke holde dampen oppe hele vejen igennem, og plottet med nogle asiatiske forbrydere, fungerer ikke rigtigt troværdigt indlemmet i historien. Det virker faktisk lidt som om eneste formål med dette er en scene hvor Martin Scorseses Las Vegas-baserede Casino, får en hilsen med på vejen. Det er også en skam, at flere strejf af enestående humor skal ødelægges af scener der bliver for platte. Bl.a. nogle ligegyldigheder med en politibetjent som er ekstra glad for sin stun-gun. Det er et studie i hvor svært det er at finde balancen mellem intelligent humor og anstrengende humor, men heldigvis rammer Tømmermænd i Vegas for det meste det første.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home