16 December 2007

AFI top 10 2007

Det amerikanske filminstitut har udvalgt 10 film, som efter deres mening er årets bedste amerikanske film. Deres top 10 ser i alfabetisk orden således ud:

Before the Devil Knows You're Dead
Dykkerklokken og sommerfuglen
Into the Wild
Juno
Knocked Up
Michael Clayton
No Country for Old Men
Ratatouille
The Savages
There Will Be Blood



Som så ofte før, så er filminstituttets valg op til diskussion. De plejer gerne at vælge forskellige film fra forskellige genrer, så en animationsfilm som Ratatouille var vel nok 100% sikker på en plads. Det var også forventet, at komedien Juno ville få en plads, men det var ikke forventet, at sommerens store komediehit Knocked Up ville komme med. Den blev i sidste uge forbigået ved Golden Globe nomineringerne, men filminstituttet mente altså, at den fortjente at blive nævnt i deres top 10 for 2007. Næsten ligeså overraskende var det, at der også blev plads til det lille komedie/drama The Savages. Mange havde forventet, at det store hit American Gangster med superstjernerne Denzel Washington og Russell Crowe ville få en plads, men det blev i stedet den 83 årige veteran Sidney Lumets Before the Devil Knows You're Dead, en film i lidt samme genre, der fik pladsen.

Der havde op til filminstituttets offentliggørelse været tvivl om Dykkerklokken og sommerfuglen, instrueret af amerikaneren Julian Schnabel, men delvist fransk produceret, ville være nok amerikansk til at komme i betragtning. Men det viste sig altså, at det var den, og den er nu ved at stå meget stærkt til årets Oscarnomineringer der bliver offentliggjort d. 22 januar 2008. Det samme gør især No Country for Old Men og There Will Be Blood, og til dels også Into the Wild og Michael Clayton som runder listen af. Det var forventet, at alle disse fire film ville være at finde på filminstituttets top 10. Og sådan blev det altså også.

Men når alt kommer til alt, så skal vi ikke længere tilbage end til sidste år, for at få beviset for, at man ikke altid kan tage denne top 10 for pålydende. Sidste år havde de ikke fundet plads til Martin Scorseses The Departed, som få måneder senere vandt Oscaren for årets bedste film!

Læs mere om det amerikanske filminstituts top 10 her: http://www.afi.com/tvevents/afiawards07/default.aspx

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home