02 December 2007

"Award season 2007/08" - Prisuddelingssæsonen er i gang

Den traditionelle "Award season", årets prisuddelingssæson, er så småt ved at være over os igen, og her følger et overblik over de ting der er sket i den sidste uges tid.

Startskuddet til årets sæson gik med de små priser i front. Tirsdag kom nomineringerne til Independent Spirit Awards, som er en prisuddeling for de mindre og uafhængigt producerede amerikanske film. Her blev filmene The Diving Bell and the Butterfly, I'm Not There, Juno, A Mighty Heart og Paranoid Park nomineret til årets bedste film. Man kan se alle nomineringerne ved at gå ind på Indpendent Spirit Awards officielle hjemmeside. Selve prisuddelingen finder sted d. 23 februar 2008. Dagen før Oscaruddelingen.

Tirsdag blev sæsonens første prisuddeling også afholdt. Det var Gotham Awards i New York, der præcis som Independent Spirit Awards er en uddeling for de mindre film. Ved årets Gotham Awards vandt Into the Wild, som er instrueret af skuespilleren Sean Penn, prisen for årets bedste film. Jeg var overrasket over, at Into the Wild blev forbigået ved Independent Spirit Awards nomineringerne, men det viste sig, at dens budget er for højt til deres kriterier.

Gotham Awards uddeler ikke de gængse priser som bedste skuespiller, skuespillerinde og instruktør, men har derimod en pris for bedste skuespilsgennembrud og bedste instruktørgennembrud. Skuespilsprisen gik til Ellen Page for komedien Juno, mens Craig Zobel fik instruktionprisen for sin debutfilm Great World of Sound. Der var en pris for bedste dokumentarfilm til Michael Moores Sicko, og special priser til bl.a. skuespiller Javier Bardem, filminstruktør Mira Nair og filmanmelder Roger Ebert.

Hos Variety kan man læse om alle vinderne, og den officielle hjemmeside for Gotham Awards er her.

Så er vi kommet til onsdag, hvor det var englændernes tur. The British Independent Film Awards blev uddelt i London, og her vandt halvdanske Viggo Mortensen prisen for årets bedste skuespiller.

Filmen Control, om Joy Divison forsangeren Ian Curtis, var den film der havde flest nomineringer til aftenens British Independent Film Awards, og Control blev da også aftenens store vinder, og vandt bl.a. prisen for bedste film. Den hollandskfødte tidligere musikvideoinstruktør Anton Corbijn har med Control fået sin debut som spillefilmsinstruktør, og han vandt både prisen for bedste instruktør og bedste debutinstruktør. Sam Riley, som spiller hovedrollen i filmen, fik prisen for bedste nye navn, og Toby Kebbell vandt for samme film prisen for bedste birolle (BIFA giver i øvrigt kun én birolle pris).

Bedste mandlige hovedrolle gik altså til Viggo Mortensen for Eastern Promises, mens Judi Dench vandt bedste kvindelige hovedrolle for Notes on a Scandal. En rolle hun også var Oscarnomineret for tidligere på året, og efter min mening hendes bedste præstation til dato. Manuskriptprisen gik til Patrick Marber for Notes on a Scandal, den tyske film De andres liv vandt for bedste udenlandske film, og der var special priser til Ray Winstone og Daniel Craig.

Man kan gå ind på British Independent Film Awards officielle hjemmeside og læse meget mere.

Torsdag blev nomineringerne til årets Satellite Awards offentliggjort. Bag denne prisuddeling står gruppen International Press Academy. 3:10 to Yuma, Away From Her, Before the Devil Knows You're Dead, Eastern Promises, The Lookout og No Country for Old Men er filmene der er nomineret til bedste film (i drama kategorien. Satellite Awards har også en komedie/musical kategori), mens Ethan & Joel Coen, David Cronenberg, Olivier Dahan, Ang Lee, Sidney Lumet og Sarah Polley er nomineret til bedste instruktion. Nomineringstopscoreren blev den franske Edith Piaf film Spurven med 7 nomineringer, efterfulgt af Eastern Promises og No Country for Old Men med 6 nomineringer, mens Atonement, Det gyldne kompas og The Lookout fik 5 hver. Man skal dog ikke lægge alt for meget i disse nomineringer. Satellite Awards er hvert år "all over the place", som man siger, og i år er der da også flere mystiske nomineringer. Så i det store hele betyder de ikke ret meget. Men sjove er de da... Alle nomineringerne til Satellite Awards kan ses i denne artikel fra Variety.

I går aftes - lørdag d. 1 december - blev der så afholdt European Film Awards i Berlin, og en nyhed om det kommer senere i dag.

Næste punkt på den travle prisuddelingssæsons dagsorden, er priserne fra gruppen National Board of Review, som bliver offentliggjort onsdag d. 5 december. Mere om det følger naturligvis.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home