31 December 2008

Biografåret 2008 - Top 10

Der er kun få timer tilbage af 2008, men før et nyt år begynder, skal der gøres status over det gamle.

Vi havde et solidt filmår i de danske biografer i 2008, og et helt forrygende år for dansk film. Jeg har i år fundet plads til hele tre danske film i min top 20 over årets bedste film, og foruden de tre, kom der også en håndfuld andre virkelig interessante danske film.

Jeg har set omkring halvdelen af de 214 film der fik biografpremiere i 2008, og synes jeg har været godt igennem året. Jeg ved hvad jeg kan lide, så selvfølelig bliver meget fravalgt, men her hvor året er ved at være slut, mangler jeg ikke de par markante titler, som jeg ellers har gjort i de sidste par år, og det er jo bare dejligt.

Men ikke mere snak. Lad mig springe til min top 10 + boblere og bedste skuespilspræstationer m.m. for filmåret 2008 i de danske biografer:

-boblere (alfabetisk): Atonement (Soning), Dig og mig, Drageløberen, Body of Lies, Børnehjemmet, Flammen & Citronen, Frygtelig lykkelig, Juno, Vicky Cristina Barcelona, Wall-E.

-Top 10 2008:

10. American Gangster

Ridley Scott har skabt et flot tidsbillede af 70'ernes New York. En tid hvor byen var ved at drukne i kriminalitet. Resultatet er en fremragende film, som virkelig formår, at finde den rette balance mellem intensitet, kynisme og stilfærdig reflektion. Vil American Gangster i årene fremover blive betegnet som en nyklassiker i gangstergenren? Måske. Den har alle muligheder for det, og den fortjener det bestemt også.


9. Away From Her

Med Away From Her fik skuespillerinden Sarah Polley sin debut som filminstruktør, og det er en uhørt overbevisende præstation. At en kun 27-årig instruktør kan fange kærlighedens sanser og følelser i alderdommen, på den måde som Polley gør med Away From Her, er ganske imponerende. Away From Her er en enestående film om de pludselig opståede problemer livet kan byde på, og den sætter næsten ikke en fod forkert. En rørende, tankevækkende og elegant lille film.


8. Cloverfield

Cloverfield er en forfriskende fornyelse af en genre, som af og til kan være forfærdelig klichéfyldt. Den nikker anerkendende til film som Escape from New York, Night of the Living Dead og Alien, men den er på samme tid helt sin egen. Stilen er gennemført til fingerspidserne, og filmen er en hæsblæsende og skrækindjagende oplevelse, med en frækhed og en fanden-i-voldskhed, som man ikke har set på det store lærred i lang tid.


7. Lad den rette komme ind

Man skal ikke gå ind til den svenske vampyr-film Lad den rette komme ind og forvente et blodbad. Filmen har bestemt enkelte eksplicitte scener, men det er holdt på et minimum, og det er stemningen instruktør Tomas Alfredson er gået efter. Og det gør han fantastisk flot. Der er hele tiden noget ildevarslende der lurer, og de flydende og søgende kamerabevægelser er med til at give filmen en helt unik stemning. En genre-film der bryder grænser og sætter nye standarder.


6. The Dark Knight

Det Christopher Nolan og Co. har skabt med først Batman Begins og nu The Dark Knight, er enestående. Alt hvad der er blevet sagt og skrevet om Heath Ledger i rollen som Jokeren, er sandt, og efter at have set Ledger folde sig ud som Jokeren, kan det være svært, at tage selveste Jack Nicholson alvorligt i rollen i Batman fra 1989. Visuelt set er filmen af høj klasse, og The Dark Knight er uden tvivl en af årets mest uundgåelige filmoplevelser.


5. Lust, Caution

Den taiwanesiske instruktør Ang Lee er måske en af de mest alsidige filminstruktører i filmbranchen i dag. Lige meget hvad han kaster sig over, så skaber han noget helt specielt. Lee går tæt på i Lust, Caution. Om det er de dampende hede sexscener mellem Tony Leung og Tang Wei, eller et blodigt og brutalt mord, så lægger Lee ikke fingre imellem. Lust, Caution er en fantastisk flot film med en helt speciel drømmende følelse, hvor blikkene siger mere end tusinde ord.


4. Once

Hvilken vidunderlig film! At man kan gå ud på gaden i Dublin med et lille filmhold og et par skuespillere, og lave en så uforglemmelig perle af en film som denne, er helt utroligt. Historien om de to musikere der mødes, og ja, sød musik opstår(!), er alt andet end klichéflydt. Filmen vandt fortjent en Oscar for bedste originale sang, og er en uimodståelig historie om drømme, kærligheden, og alt det midt imellem. En magisk og opløftende oplevelse.


3. No Country for Old Men

No Country for Old Men er en brutal film om moral og ufattelig ondskab. Forfatter Cormac McCarthys dialoger passer perfekt ind i Coen-brødrenes skæve univers, og de to har formået, at overføre romanen godt til film. No Country for Old Men er ikke Coen-brødrenes bedste film, men det er en ganske fremragende og mesterlig film, hvor de formår, at bringe mange af deres egne særlige kendetegn ind, samtidig med at de udforsker nye territorier.


2. Ind i vildmarken

Skuespilleren Sean Penn har med Ind i vildmarken lavet sin fjerde spillefilm som instruktør, og selvom han før denne har lavet tre rigtig gode film, så er dette Penns mesterstykke indtil videre. Det er en flot, personlig og overvældende film, og fotograf Eric Gautiers billeder af den storslåede amerikanske natur, er betagende smukke. En hyldest til den prægtige og vilde natur, til livet og den rastløshed der kan ændre et menneskes skæbne. En kraftpræstation af de store.


1. There Will Be Blood

Paul Thomas Anderson har med There Will Be Blood skabt en film, der er ulig noget vi normalt ser i dag. Filmen bringer minder frem om store værker fra 40'erne og 50'erne om den amerikanske drøm, og den Oscarvindende fotografering af Robert Elswit maler nogle flotte billeder til Andersons mediterende tilgang til materialet, som nærmest kanaliserer den afdøde mester Stanley Kubrick.

Daniel Day-Lewis er en skuespillermæssig naturkraft, og han vandt fortjent en Oscar for sin fantastiske præstation. Hans Daniel Plainview er en næsten diabolsk figur, og selvom vi enkelte gange ser glimt af menneskelighed, bl.a. i forholdet til sin adoptivsøn, så er Plainview dybest set et misantropisk menneske, som kun holder af sig selv.

Musikken i There Will Be Blood er komponeret af Jonny Greenwood fra den engelske gruppe Radiohead, og det er noget fantastisk musik, som sidder fast i hovedet lang tid efter man er gået ud af biografen. Med strofer af Penderecki og Pärt, fra de skingre toner, til det bombastiske og storslåede, virker det som om musikken kommer direkte fra Plainviews betændte sjæl.

There Will Be Blood er en fremragende fortælling om den mørke side af menneskets sjæl. Det er en film om grådighed, jalousi, religion, hævn og mord, og når banen bliver kridtet op til det endelige opgør, går det over i genialiteter der nærmer sig galskab. Paul Thomas Anderson har kreeret endnu et mesterværk! Årets bedste film. Uden sammenligning.

- - - - -

-Årets mandlige hovedrolle:
Daniel Day-Lewis - There Will Be Blood

-Årets kvindelige hovedrolle:
Julie Christie - Away From Her

-Årets mandlige birolle:
Heath Ledger - The Dark Knight

-Årets kvindelige birolle:
Penélope Cruz - Vicky Cristina Barcelona

-Årets instruktør:
Paul Thomas Anderson - There Will Be Blood

-Årets manuskript:
Joel Coen & Ethan Coen - No Country for Old Men

-Årets animationsfilm:
Wall-E, instrueret af Andrew Stanton.

-Årets dokumentarfilm:
Shine a Light, instrueret af Martin Scorsese.

-Årets debutfilm:
Sarah Polley - Away From Her

-Årets danske film:
Flammen & Citronen, instrueret af Ole Christian Madsen.

-Special pris:
Ridley Scott
for American Gangster, Blade Runner: The Final Cut og Body of Lies.
-Hele 3 Ridley Scott-film bød de danske biografer på i 2008. Først og fremmest hans to nyeste film, de fremragende American Gangster og Body of Lies, men vi fik såmænd også muligheden for at opleve hans legendariske Blade Runner i enkelte biografer, i den nye såkaldte "Final Cut", som Scott havde arbejdet på i mange år.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home