15 February 2009

Biografanmeldelse: Frost/Nixon

Frost/Nixon

instruktion: Ron Howard.
med bl.a.: Michael Sheen, Frank Langella, Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell, Matthew Macfadyen, Rebecca Hall, Toby Jones.





Snart 55-årige Ron Howard er nået langt siden han var barnestjerne i The Andy Griffith Show i 1960'erne, og fik stor succes i midten af 70'erne som Richie Cunningham i den populære Tv-serie Happy Days. Han begyndte allerede på instruktørgerningen da han var i starten af 20'erne, har siden fået et ry som en af Hollywoods mest solide filmhåndværkere, og har stået bag underholdende film som bl.a. Splash, Cocoon, Willow og Apollo 13, mens det blev til 2 Oscars i 2002 for A Beautiful Mind. Ron Howard er en mand branchen kan stole på, og med den 5-dobbelte Oscar-nominerede Frost/Nixon når han endnu engang store højder som filmfortæller på den klassiske måde.

Baseret på teaterstykket af samme navn, fortæller Frost/Nixon historien om journalisten David Frosts interview i 1977 med den tidligere amerikanske præsident Richard Nixon, få år efter denne måtte træde af i skam efter Watergate-skandalen. David Frost er en engelsk Tv-journalist, som efter at have prøvet lykken i USA, har fået et talkshow i Australien. Lidt af en spradebasse, med et stort skærmtække.

Drevet af et ønske om succes på de amerikanske Tv-skærme, får Frost den idé, at lave en række interviews med Richard Nixon. Frost får med et stort pengebeløb overtalt Nixon til at stille op, og Frost får muligheden for at opnå den anerkendelse som han så brændende ønsker. Hvis han kan få Nixon til at komme med indrømmelser, er succesen uundgåelig.

(copyright: Imagine Entertainment/Working Title Films/UIP)

Frost/Nixon er i bund og grund en boksefilm. Ja, det lyder underligt, men det har karakter af en boksekamp, når Frost og Nixon sidder overfor hinanden. Frost kommer med skarpe spørgsmål, Nixon forsvarer sig med ligeså skarpe svar, og bagved står deres respektive medbragte folk og følger hver bevægelse i kampen. Som en træner i hjørnet af bokseringen. Det er meget medrivende, og for begge mænd er det en vigtig kamp. Vigtig for Frosts videre karriere som troværdig journalist, og for Nixon en kamp for at kaste et pænt lys over sig selv, efter ydmygelsen da han måtte træde af som præsident foran hele den amerikanske befolkning.

Veteranen Frank Langella troner over alle andre i Frost/Nixon som Richard Nixon. Han ligner ikke den tidligere præsident synderligt meget, men han bliver så meget et med rollen, at det ikke gør noget. Langella portrætterer Nixon som en mand der hele tiden prøver at opretholde en facade overfor befolkningen, selvom han inderst inde godt ved, at han aldrig vil blive tilgivet for den måde han sværtede præsidentembedet til på.

Michael Sheen er også virkelig god som David Frost, en mand med en stor tiltro til egne evner og charme. I birollerne er både Oliver Platt og Sam Rockwell gode som Frosts medarbejdere i kulisserne, og smukke Rebecca Hall, som i 2008 også var så god i Woody Allens Vicky Cristina Barcelona, fylder godt som Frosts nye unge flamme.

Ron Howard fortæller historien i Frost/Nixon meget konventionelt. Det er, som altid med Ron Howard, glimrende håndværk. Det er en film om Tv'ets magt. Om hvor svært det er at gemme sine fejltagelser når lamperne lyser mod dig. Howard er klog nok til ikke at dæmonisere Nixon og hans gerninger. Det ville have været en helt anden slags film. Men han viser ham som en mand, der troede fuldt og fast på, at han gjorde det rette. En kynisk politiker, som aldrig var bange for at manipulere med sine omgivelser for at opnå resultater.

Og resultater opnår Frost/Nixon også, selvom den ind imellem tager sig lidt for god tid inden den når til selve kernen af historien - den medrivende duel, hvor to stærke mænds personlige oprejsning er på spil.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home