23 June 2008

Biografanmeldelse: Det som ingen ved

Det som ingen ved

instruktion: Søren Kragh-Jacobsen.
med bl.a.: Anders W. Berthelsen, Maria Bonnevie, Ghita Nørby, Henning Jensen, Sonja Richter.






Det er fem år siden Søren Kragh-Jacobsen sidst lavede en film. Og måske har pausen været god for dogme-broderen, for den engelsk-sprogede Skagerrak var sandelig ikke noget at råbe hurra for. Nu har Kragh-Jacobsen slået sig sammen med manuskriptforfatteren Rasmus Heisterberg, som også var med til at skrive manuskriptet til Nikolaj Arcels imponerende debutfilm Kongekabale i 2004. Kongekabale var en dansk politisk thriller med et fornemt internationalt snit, og det er præcis det samme Kragh-Jacobsen og Heisterberg har kreeret med Det som ingen ved.

Anders W. Berthelsen spiller Thomas, som ernærer sig ved at køre rundt i sin gamle bil, og optræde med dukketeater på folkeskoler. Da Thomas' søster Charlotte omkommer ved en mystisk drukneulykke, bliver Thomas hvirvlet ind i et net om ulovligheder blandt efterretningstjenestens absolutte top. En sag der fører spor til Thomas' egen fortid, hans nu afdøde far, og faderens hemmelige arbejde for staten.

(copyright: Sandrew Metronome)

Der er en klar nutidig politisk vinkel på Det som ingen ved. Frygten for "Big Brother". Overvågningssamfundet. Det lurer om hvert et hjørne, og manuskriptet favner meget bredt, da vi også kommer ind på det tætte samarbejde mellem danske politikere og amerikanske CIA, som blev indledt lige efter 2. verdenskrigs slutning. Det er en højaktuel historie om hvor langt politikere må og skal gå for at beskytte borgerne, fædrelandet og sig selv, og om hvornår det går over den grænse, hvor man sætter almindelige rettigheder ud af spil.

Søren Kragh-Jacobsen har drejet en meget solid fortælling ud af dette, men flere steder kan filmen ikke undgå at blive for karikeret. Idéen med den helt almindelige mand, som pludselig sættes overfor en politisk sammensværgelse, er i sig selv god, men her og der bliver det simpelthen for meget. Vi har som publikum flere steder svært ved at følge med i hvad baggrunden er for det hele, og den iskolde måde skurkene jager Thomas på, nærmer sig enkelte steder et overdrev.

Når vi når filmens klimaks, når man får udredet hvordan det hele hænger sammen, og hvad Thomas har sat livet på spil for, sidder man og tænker; "var det virkelig det?", og det tager lidt væk fra en ellers meget spændende og flot produceret film, at den har en noget flad og uinspireret afslutning på hele den ellers så sprængfarlige affære.

Det som ingen ved når ikke de samme højder som de internationale forbilleder, men set fra dansk films synspunkt, så er den både vellykket, og på trods af enkelte problemer, ganske overbevisende.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home