27 June 2008

Biografanmeldelse: The Incredible Hulk

The Incredible Hulk

instruktion: Louis Leterrier.
med bl.a.: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt.






Den utrolige Hulk så første gang dagens lys i 1960’erne som tegneserie. Senere kom den populære Tv-serie med Lou Ferrigno som videnskabsmanden der bliver til den frygtindgydende grønne kæmpe når han bliver vred, og i 2003 instruerede Ang Lee filmen Hulk, som dog ikke blev nogen stor succes.

Siden da, har Marvel Comics, via selskabet Marvel Studios, fået mere og mere kontrol med filmatiseringerne af deres tegneserier. Det har især været tydeligt i år, med først Iron Man og nu The Incredible Hulk. At Marvel Studios selv kan stå for det økonomiske gør, at de har langt mere frihed til at udvikle filmprojekterne i deres egen ånd, hvilket The Incredible Hulk i meget stor grad bærer præg af. Filmen er fyldt med fine små hentydninger til hele Marvel-universet, som fans vil lægge mærke til.

The Incredible Hulk er ikke nogen egentlig fortsættelse til Ang Lees Hulk, men den følger dog alligevel op på historien, og inden vi finder Bruce Banner i Brasilien, hvor han prøver at finde en løsning på sit problem, får vi hurtigt fortalt hvad der er sket førhen.

(copyright: Marvel Studios/UIP)

Edward Norton er en af sin generations bedste skuespillere, men desværre har han ikke foldet sig rigtig ud siden hovedrollen i Spike Lees meget flotte post-9/11 iagttagende 25th Hour i 2002. Det siger næsten sig selv, at der heller ikke er plads til det i en film som denne. Men alligevel gør Edward Norton det man kan forvente, og han fungerer rigtig godt i rollen som Bruce Banner. Det samme kan dog ikke siges om Liv Tyler, som denne gang har overtaget rollen som Betty fra Jennifer Connelly. Tyler er ikke nogen stor skuespiller, og der var betydelig mere liv i Jennifer Connellys Betty Ross.

Hvor Ang Lees Hulk fokuserede meget på det psykologiske og Bruce Banners forskning, så var den samtidig en meget stilfuld og kulørt film. The Incredible Hulk er mere rå, og det er mere action lige på og hårdt. Man har i den franske instruktør Louis Leterrier fået fat i en instruktør, som virkelig ved hvordan man iscenesætter de rendyrkede actionscener, og det klæder filmen meget. Der er nogle ikke helt problemfri huller i historien, men én ting er sikkert. Man har ikke tid til at kede sig.

Jeg har det generelt noget svært med moderne CGI-computereffekter. Ikke fordi jeg har noget imod det, men fordi man har en tendens til at misbruge det. Den nye Indiana Jones-film var et eksempel herpå. The Incredible Hulk finder derimod en god middelvej. Effekterne bruges i stor stil, men det er kun hen imod den endelige kamp i den lidt for langstrakte slutning, at de bliver decideret misbrugt. Midt i al den bulder og brag, har man i selve filmens historie ikke helt formået, at få balancen rigtig. Mange steder mangler filmen en dramaturgisk fremdrift, når vi er vidne til den ene jagt efter den anden på Bruce Banner. Det kan godt blive lidt trættende i længden, og her må især slutningen igen fremhæves som værende for lang, set i forhold til den grundlæggende historie om Bruce Banner og hans kvaler.

Men filmen vinder meget på det der kommer inden, og The Incredible Hulk er et tempofyldt og adrenalinpumpende actionbrag, som nok skal tilfredsstille de fleste fans af både Hulken og genren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home