12 October 2008

Biografanmeldelse: Rejsen til Saturn

Rejsen til Saturn

instruktion: Thorbjørn Christoffersen, Craig Frank & Kresten Vestbjerg Andersen.
med stemmer af bl.a.: Frank Hvam, Casper Christensen, Simon Jul, Ali Kazim, Iben Hjejle.





Det var en stor opgave animationsstudiet A Film kastede sig over, da man besluttede at overføre den danske tegner Claus Deleurans over 30 år gamle kulttegneserie Rejsen til Saturn til det store lærred som animationsfilm.

Hvor A Films tidligere succes, Terkel i knibe, havde den oprindelige idémand til historien med hele vejen i Anders "Anden" Matthesen, så forholder det sig ganske anderledes med Rejsen til Saturn, hvor man har fået makkerparret Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg hentet ind for at skrive manuskriptet til filmen, som bibeholder flere elementer fra tegneserien, men af gode grunde har opdateret meget af indholdet, så det kan relatere til nutidens samfund.

I filmen møder vi Per, en godmodig ung mand, som bilder folk ind, at han er astronaut, selvom han ikke færdiggjorde uddannelsen. Via en del mere og mindre bizare hændelser, kommer Per dog ombord på den danske Saturn-mission, der har til formål at udnytte de store energiressourcer der er opdaget på planeten. Bag missionen står forretningsgiganten Kurt Maj, men det viser sig, at han har helt andre og skumle idéer med missionen, og snart er det op til Per, kaptajn Arne Skrydsbøl, øl og porno elskeren Ole, og indvandreren Jamil, som så gerne vil være dansker, at redde Danmark og resten af jordkloden fra udslettelse!

(copyright: Nordisk Film/A Film)

Stemmearbejdet på Rejsen til Saturn bliver lavet af "the usual suspects" fra populære Tv-serier som bl.a. Klovn og Langt fra Las Vegas. Casper Christensen, Frank Hvam, Iben Hjejle, Klaus Bondam, Lars Hjortshøj og en række andre kendte skuespillere. Alle fungerer fint i deres roller, men det er især Frank Hvam som Arne, soldat og hårdhudet B.S. Christiansen-fan, og Simon Jul som den øldrikkende og storbandende astronaut Ole, der gør sig bemærket.

Rejsen til Saturn er en film der bevidst går efter så mange grin som muligt fra publikum, og der er da også ret mange enkeltstående sjove øjeblikke i filmen, men humoren lider en del under af at være på et meget ufarligt plan, fordi satiren ofte er meget karikeret. Det er et hurtigt grin, og så videre, men der mangler bid i det. En ting der dog ikke mangler i Rejsen til Saturn, er tempo, for der er fuld fart på hele vejen.

Filmens kantede animation er udført til perfektion, og også baggrunden byder på mange små sjove og finurlige indtryk, som ikke direkte har noget med handlingen at gøre, men som er med til at skabe filmens skæve univers, der bl.a. også byder på krigsgale rumvæsener der ser ud som og lyder som om de er trådt direkte ud af Tim Burtons science-fiction satire Mars Attacks!.

Som fan af den originale tegneserie skal man ikke forvente for meget af Rejsen til Saturn, men for dem der ikke har tegneserien siddende bag i hovedet, er filmen en ufarlig, men også ind imellem sjov rejse ud i det skøre og ukendte verdensrum.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home