04 January 2009

Biografanmeldelse: Hormoner, hængerøve og hårde bananer

Hormoner, hængerøve og hårde bananer

instruktion: Gurinder Chadha.
med bl.a.: Georgia Groome, Eleanor Tomlinson, Aaron Johnson.





At det ikke er nemt at være teenager, er ikke noget nyt. Man kommer galt afsted når man vil prøve at være smart overfor vennerne eller dem man er forelsket i, og forældre kan være noget det mest pinlige i hverdagen. Den engelske film Hormoner, hængerøve og hårde bananer er nyeste skud på stammen af film der prøver at beskrive alt det man må gå igennem som teenager, og med sin ligefremme stil lykkes den til fulde.

Den lidt kluntede danske titel Hormoner, hængerøve og hårde bananer gør ikke filmen den samme ære, som den originale titel gør. Der er masser af hormoner i filmen, men hængerøve og hårde bananer er der ikke rigtig noget af. Så er ordspillet i originaltitlen Angus, Thongs and Perfect Snogging langt mere beskrivende for filmen, for hovedpersonens kat Angus spiller en rolle i en af filmens historietråde, og der er masser af g-strengstrusser (thongs) og ønsker om perfekt kysseri (eller "snaven" for nu at bruge et udtryk der passer bedre til både det engelske ord og målgruppen).

Historien er meget ligetil, og åben for alle de forviklinger og problemer der kan skabes af selv de mindste ting, når man er ung og forelsket. Da et brødrepar begynder på skolen i en engelsk kystby, ser 14-årige Georgia i den ene drømmefyren over alle, og hun vil for alt i verden have ham. Det er dog ikke nemt at gøre indtryk, når hun den ene dag kommer til at barbere halvdelen af sit øjenbryn af, og den anden dag tager for meget selvbruner på, så hendes ben bliver orange på lige præcis den dag hvor det er tid til en dukkert i den lokale svømmepøl. Og da drømmefyren så begynder at komme sammen med skolens mest populære pige, ser det da helt sort ud. Eller hvad? Nej, ikke for Georgia, som aldrig giver op!

(copyright: Paramount Pictures/Nickelodeon Movies/UIP)

Instruktør Gurinder Chadha er ikke ubekendt med ungdomsfilm, da hun for nogle år siden stod bag den succesfulde Bedre end Beckham, som gjorde Keira Knightley til stjerne. Med Hormoner, hængerøve og hårde bananer har hun fundet det forholdsvis nye navn Georgia Groome, og hun er et fund i hovedrollen som Georgia Nicolson. Figuren er næsten som en Bridget Jones som teenager, og der er ingen grænser for de pinligheder Georgia kan rode sig ud i, i håbet om at opnå noget godt for sig selv

Samspillet mellem de fire veninder Georgia, Jas, Rosie og Ellen er yderst seværdigt, og det er især i forholdet mellem Georgia og Jas, de bedste veninder det ene øjeblik, og rygende uvenner det næste, at filmen virkelig leverer nogle fine observationer om de følelser der sidder uden på tøjet i teenageårene.

Der er ikke noget nyt under solen i Hormoner, hængerøve og hårde bananer, og selvom vi aldrig rigtig er i tvivl om hvordan det hele ender, så er det vejen dertil der gør filmen så vellykket. På intet tidspunkt tyer filmen til platheder og dårlige vittigheder for at få nogle billige grin fremkaldt. Det er en film der behandler sin målgruppe med respekt, og selvom filmen til slut bliver lige lovlig sød og med ekstra lyserød puddersukker på toppen, så ændrer det ikke på, at Hormoner, hængerøve og hårde bananer er en frisk og intelligent tøsefilm for både dem på 14 nu, og dem der med gru tænker tilbage på da de var 14.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home