30 December 2009

Nyt i biografen - uge 52 & 53

Vi har her i landet, præcis som i USA, efterhånden fået opbygget en god tradition med at 1. juledag er en stor biografdag, og det var ikke anderledes i år, hvor hele syv film havde premiere. De store premierefilm var Guy Ritchies hårdtslående version af Sherlock Holmes med Robert Downey Jr. og Jude Law i hovedrollerne, komedien Alvin og de frække jordegern 2, og den danske film Oldboys, musiker og skuespiller Nikolaj Steens debut som filminstruktør.

Robin Williams og John Travolta ankom med komedien Old Dogs, og i begrænset premiere i København og Århus kom den spanske Camino, mens den fransk/rumænske Koncerten blev sat på plakaten i København, Århus, Odense og Aalborg.

Julens sidste nye film var Terry Gilliams The Imaginarium of Doctor Parnassus, der byder på Heath Ledgers allersidste præstation. Ledger døde som bekendt i januar 2008, mens optagelserne til denne film stod på, og Johnny Depp, Jude Law og Colin Farrell trådte til, og sammen med Gilliam fik de færdiggjort filmen og scenerne Ledger skulle have indspillet.

To nye film har premiere fredag i uge 53, som samtidig er første dag i år 2010. Den ene er producent Regner Grastens store satsning, genindspilningen af hans danske hit Kærlighed ved første hik, der i amerikansk forklædning nu hedder The First Time. Grasten opgav for nylig, at sende filmen ud i biograferne i USA, da den ifølge filmcensuren derover er lidt for vovet, og den kunne se frem til at være forbudt for børn og unge under 17. Herhjemme er den tilladt for alle..!!! Filmen er iøvrigt instrueret af Barbara Rothenborg. Og ja, det er selveste Nana fra den populære Tv-serie med samme navn fra midt i 80'erne.

Den anden nye film der kommer på årets første dag er Woody Allens nyeste. Mig og Melody er hans spillefilm nr. 39 som instruktør. På 40 år!

Fra uge 1 er der forresten en stor ændring i de danske biografer. Fredag har i en menneskealder været den dag de nye film har haft premiere, men man har valgt, at gøre torsdag til premieredagen fra nu af. Jeg bryder mig ikke om idéen, og er meget spændt på om det kommer til at fungere efter hensigten for biograferne der vil prøve at forlænge weekenden på denne måde. Det vil samtidig kræve velvillighed fra distributørernes side, da filmanmeldelserne i blade, aviser og på internettet nu skal være klar et døgn før, og det vil betyde, at pressevisninger ofte må foregå en eller flere dage tidligere en hidtil.

Besøg CinemaZone.dk for at læse anmeldelser af alle de nye film, eller klik ind på Filmnet.dk, hvor min anmeldelse af Mig og Melody kommer indenfor de nærmeste dage.

21 December 2009

Nyt i biografen - uge 51

En af årets største film havde verdenspremiere i denne uge. James Camerons Avatar. 12 år er gået siden hans Titanic fik premiere og slog indtjeningsrekorder over hele jorden, og science fiction/fantasy filmen Avatar er første spillefilm fra Cameron siden Titanic, efter han bl.a. han lavet en del dokumentarfilm. Avatar har fået utrolig meget opmærksomhed på grund af de eftersigende nyskabende special effects og 3D fremvisning, og man må selv gå ind i biografen og se, om den lever op til al snakken.

Jeg var inde og se den på premieredagen fredag, men ved ikke om jeg får skrevet en anmeldelse af den herinde på Filmhjørnet. Jeg kan dog sige, at jeg var langt mere begejstret for den end jeg havde regnet med. En flot, medrivende og spændende film. Hvis man altså kan lide disse film med enorme mængder af computer-effekter.

I denne uge havde også den danske familiefilm Superbror premiere. Den er instrueret af Birger Larsen, som i 1991 vandt både en Bodil og en Robert for sin skønne debutfilm Lad isbjørnene danse.

Læs filmanmeldelser på CinemaZone.dk.

Golden Globe- og Screen Actors Guild nomineringer

Tidlig tirsdag morgen i den netop overståede uge annoncerede Hollywood Foreign Press Association nomineringerne til deres årlige Golden Globe-uddeling, og det resulterede i, at Jason Reitmans Up in the Air med 6 nomineringer var den film der fik flest nomineringer. Efter den følger Rob Marshalls musical Nine med 5 stk., og James Camerons Avatar og Quentin Tarantinos Inglouriuos Basterds med hver 4 nomineringer.

Der var dobbelt-nomineringer til fire skuespillere. Matt Damon, Sandra Bullock og Meryl Streep i filmkategorierne, og Anna Paquin fik to nomineringer i Tv-kategorierne.

Golden Globe-uddelingen finder sted d. 17 januar 2010, og Martin Scorsese er modtager af den årlige æres-pris "The Cecil B. DeMille Award".

Også skuespillernes egen forening, Screen Actors Guild, har annonceret nomineringerne til deres prisuddeling, og her fører Up in the Air, Inglourious Basterds og Precious an med hver 3 nomineringer.

Årets Screen Actors Guild Awards bliver uddelt d. 23 januar 2010.

Se alle Golden Globe-nomineringerne her: www.goldenglobes.org/nominations
Se alle Screen Actors Guild-nomineringerne her: www.sagawards.org/PR_091217

AFI Top 10 2009

Det Amerikanske Film Institut har, som det efterhånden er blevet en tradition, udnævnt 10 film som årets bedste eller mest bemærkelsesværdige amerikanske film, og som sædvanlig er der et par overraskelser på listen, som ser således ud:


Coraline
The Hangover
The Hurt Locker
The Messenger
Precious
A Serious Man
A Single Man
Sugar
Up
Up in the Air

Hele to animationsfilm blev det til. Det var forventet, at Pixar-filmen Up ville få en plads, men at der også blev plads til Coraline var noget overraskende. Også overraskende var det, at den lille film Sugar blev fundet værdig til en plads på listen, og at en stor film som James Camerons Avatar ikke er at se, selvom den har fået meget flotte anmeldelser.

Tre af favoritterne til årets Oscaruddeling, The Hurt Locker, Precious og Up in the Air, fik deres forventede plads på listen, og også Coen-brødrenes nyeste, A Serious Man, blev der plads til, mens de to mindre film The Messenger og A Single Man, der begge har vundet priser på store europæiske film festivaler, også blev nævnt, hvilket ikke mange havde regnet med. Den populære komedie The Hangover, der kom ud i de danske biografer tidligere på året med titlen Tømmermænd i Vegas, runder årets liste af.

Man kan besøge det Amerikanske Film Institut her: www.afi.com

Kritikerpriser fra LA og NY

De to store amerikanske kritikersammenslutninger i Los Angeles og New York har i denne uge annonceret deres priser for filmåret 2009, og der var stor enighed om, at årets bedste film er Kathryn Bigelows The Hurt Locker, som vandt prisen på både øst- og vestkysten. Desuden udnævnte begge sammenslutninger Bigelow som årets instruktør.

The Hurt Locker har vundet masser af de mindre kritikerpriser på det sidste, men det bliver hurtigt for meget, hvis jeg skal berette om allesammen herinde, så hvis man er interesseret, kan man besøge Awards Daily, der følger med i alle priserne i denne hektiske "award season", hvor snart alle amerikanske storbyer med respekt for sig selv har en kritikersammenslutning.

Men de to største og mest prestigefyldte er og bliver grupperne i Los Angeles og New York, og de fordeler deres priser på denne måde i år:

-Los Angeles Film Critics Awards 2009:

Bedste film:
The Hurt Locker, af Kathryn Bigelow.

Mandlige hovedrolle:
Jeff Bridges - Crazy Heart

Kvindelige hovedrolle:
Yolande Moreau - Séraphine

Mandlige birolle:
Christoph Waltz - Inglourious Basterds

Kvindelige birolle:
Mo'Nique - Precious

Instruktion:
Kathryn Bigelow - The Hurt Locker

Manuskript:
Jason Reitman & Sheldon Turner - Up in the Air

Animation:
Den fantastiske Hr. Ræv, af Wes Anderson.

Dokumentarfilm:
The Beaches of Agnès, af Agnès Varda
og
The Cove, af Louie Psihoyos.

Udenlandske film:
Summer Hours (Frankrig), af Olivier Assayas.

"New Generation Award":
Neill Blomkamp, instruktør af District 9.

Fotografering:
Christian Berger - Det hvide bånd

Musik:
T-Bone Burnett & Stephen Bruton - Crazy Heart

Production design:
Philip Ivey - District 9

Special pris for experimental film:
Anders Edström & C.W. Winter - The Anchorage

Æres-pris:
Jean-Paul Belmondo

Besøg Los Angeles Film Critics Association her: www.lafca.net
 

-New York Film Critics Awards 2009:

Bedste film:
The Hurt Locker, af Kathryn Bigelow.

Mandlige hovedrolle:
George Clooney - Up in the Air og Den fantastiske Hr. Ræv

Kvindelige hovedrolle:
Meryl Streep - Julie & Julia

Mandlige birolle:
Christoph Waltz - Inglourious Basterds

Kvindelige birolle:
Mo'Nique - Precious

Instruktion:
Kathryn Bigelow - The Hurt Locker

Manuskript:
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci & Tony Roche - In the Loop

Animation:
Den fantastiske Hr. Ræv, af Wes Anderson.

Dokumentarfilm:
Of Time and the City, af Terence Davies.

Udenlandske film:
Summer Hours (Frankrig), af Olivier Assayas.

Debutfilm:
Hunger, af Steve McQueen.

Fotografering:
Christian Berger - Det hvide bånd

Special pris:
Andrew Sarris, filmanmelder på The New York Observer.

Besøg New York Film Critics Circle her: www.nyfcc.com

14 December 2009

European Film Awards 2009

Lørdag aften blev årets European Film Awards afholdt i Bochum i Tyskland, og det blev en stor aften for østrigske Michael Haneke og hans tyske film Det hvide bånd, der tog priserne for årets bedste film, instruktion og manuskript.

Filmen der er en fortælling om mystiske hændelser i en lille tysk by lige før 1. verdenskrig, vandt i maj måned Guld-palmen i Cannes, og den var da også en af forhåndsfavoritterne til aftenens europæiske filmpris sammen med den franske Un Prophète (A Prophet), der måtte "nøjes" med prisen for bedste skuespiller, plus en teknisk pris.


Michael Haneke (nr. 2 fra højre) modtager prisen for årets bedste europæiske film -->


EFA/ActionPress/Guido Ohlenbostel
Dette års vinder af Oscaren for bedste kvindelige hovedrolle, Kate Winslet, gentog kunststykket, og vandt for sin præstation i The Reader. En anden af årets Oscar-vindere, filmfotografen Anthony Dod Mantle, som har boet og arbejdet i Danmark i mange år, og vandt en Oscar for Slumdog Millionaire, vandt prisen for bedste fotografering for Lars von Triers Antichrist og netop Slumdog Millionaire, der også fik publikumsprisen.

-European Film Awards 2009 - vinderne:

Bedste film:
Det hvide bånd, af Michael Haneke.

Skuespiller:
Tahar Rahim - Un Prophète (A Prophet)

Skuespillerinde:
Kate Winslet - The Reader

Instruktion:
Michael Haneke - Det hvide bånd

Manuskript:
Michael Haneke - Det hvide bånd

Animation:
Mia and the Migoo, af Jacques-Rémy Girerd.

Dokumentarfilm:
The Sound of Insects: Record of a Mummy, af Peter Liechti.

Fotografering:
Anthony Dod Mantle - Antichrist og Slumdog Millionaire

Komponist:
Alberto Iglesias - Brudte favntag

European Discovery:
Peter Strickland - Katalin Varga

Teknisk pris:
Brigitte Taillandier, Francis Wargnier, Jean-Paul Hurier & Marc Doisne, lydteknikere på Un Prophète (A Prophet)

Kritikerpris:
Tatarak, af Andrzej Wajda.

Kortfilm:
Poste Restante, af Marcel Lozinski.

Publikumspris:
Slumdog Millionaire, af Danny Boyle.

Special pris for produktion:
Diana Elbaum & Jani Thiltges.

"European Achievement in World Cinema":
Isabelle Huppert

Æres-pris:
Ken Loach

Besøg det Europæiske Film Akademis hjemmeside her: www.europeanfilmacademy.org

11 December 2009

Nyt i biografen - uge 50

I denne uge er der kun en enkelt ny film i de danske biografer. Det drejer sig om den franske film Coco før Chanel, der har Audrey Tautou, kendt især fra den populære Amélie fra 2001, i hovedrollen som den verdensberømte modeskaber Coco Chanel. Filmen fortæller historien om "Coco" før hun blev rig og berømt.

Der er dog en enkelt film mere der har premiere i denne uge. Det er den efterhånden klassiske "stop-motion" animerede The Nightmare Before Christmas der får en re-premiere, men denne gang er det i det modebevidste 3-D..! Filmen kan ses i Cinemaxx i København, Århus og Odense, men man skal skynde sig, for den spiller kun i denne kommende weekend.

Besøg bl.a. Filmnet.dk og CinemaZone.dk for anmeldelser.

Robert-nomineringerne 2009

Danmarks Film Akademi har offentliggjort årets Robert-nomineringer, og det er Nils Malmros' Kærestesorger der fører an med 14 nomineringer. Lars von Triers Antichrist er lige bagefter med 12, mens Ole Bornedals Fri os fra det onde har fået 10 nomineringer. Alle tre film er fortjent og forventet nomineret til årets bedste film, og det samme er Applaus, der dog noget uforståeligt kun har fået 2 nomineringer i alt.

Noget overraskende er det, at den sidste der er nomineret til bedste film er Nikolaj Steens debutfilm Oldboys, der har premiere 1. juledag. Den har fået i alt 6 nomineringer, og med i toppen af antal nomineringer er også Headhunter med 8 stk. Dog ikke for bedste film, men der blev både instruktion og manuskript nomineringer til Rumle Hammerich. Hella Joofs Se min kjole er også godt med med 7 nomineringer, bl.a. en lidt overraskende nominering for bedste instruktion. Godt med nomineringer har Tomas Villum Jensens actionkomedie Ved verdens ende også fået. 6 i alt. Den fik en meget overraskende nominering for bedste kvindelige hovedrolle, plus fem nomineringer i de tekniske kategorier.

Robert-uddelingen finder sted søndag d. 7 februar i Cirkusbygningen i København.

-Robert-nomineringerne 2009:

Årets danske spillefilm:
Antichrist, af Lars von Trier.
Applaus, af Martin Zandvliet.
Fri os fra det onde, af Ole Bornedal.
Kærestesorger, af Nils Malmros.
Oldboys, af Nikolaj Steen.

Årets mandlige hovedrolle:
Willem Dafoe - Antichrist
Thomas Ernst - Kærestesorger
Kristian Halken - Oldboys
Cyron Melville - Vanvittig forelsket
Lars Mikkelsen - Headhunter

Årets kvindelige hovedrolle:
Charlotte Gainsbourg - Antichrist
Birgitte Hjort Sørensen - Ved verdens ende
Stephanie Leon - Se min kjole
Paprika Steen - Applaus
Simone Tang - Kærestesorger

Årets mandlige birolle:
Jens Andersen - Fri os fra det onde
Marcus Nicolas Christensen - Himlen falder
Robert Hansen - Oldboys
Henning Moritzen - Headhunter
Søren Pilmark - Kærestesorger

Årets kvindelige birolle:
Ida Dwinger - Kærestesorger
Ellen Hillingsø - Karla og Katrine
Charlotte Munch - Headhunter
Malou Reymann - Se min kjole
Pernille Valentin - Fri os fra det onde

Årets instruktør:
Ole Bornedal - Fri os fra det onde
Rumle Hammerich - Headhunter
Hella Joof - Se min kjole
Nils Malmros - Kærestesorger
Lars von Trier - Antichrist

Årets manuskript
Ole Bornedal - Fri os fra det onde
Rumle Hammerich - Headhunter
Nils Malmros, John Mogensen - Kærestesorger
Nikolaj Steen - Oldboys
Lars von Trier - Antichrist

Årets børne- og ungdomsfilm:
Karla og Katrine, af Charlotte Sachs Bostrup.
Se min kjole, af Hella Joof.
Storm, af Giacomo Campeotto.
Superbror, af Birger Larsen.
Vølvens forbandelse, af Mogens Hagedorn.

Se alle Robert-nomineringerne her: http://www.dfi.dk/Nyheder/FILMupdate/2009/Robert-nomineringer-2010.aspx og læs mere om Robert på Film Akademiets hjemmeside: http://www.filmakademiet.dk.

04 December 2009

National Board of Review - vinderne 2009

Jason Reitmans Up in the Air og Clint Eastwoods Invictus var de store vindere med henholdsvis 4 og 3 priser, da National Board of Review torsdag offentliggjorde deres filmpriser for 2009.

Sammenslutningen med base i New York er normalt den første af de store kritikergrupper der annoncerer deres priser, og det var ikke anderledes i år. Dermed er årets "award season" rigtig gået i gang, og en af de store forhåndsfavoritter i år, Up in the Air, blev af National Board of Review udnævnt som årets bedste film.

Prisen for bedste mandlige hovedrolle blev delt mellem George Clooney i netop Up in the Air, og Morgan Freeman som selveste Nelson Mandela i Clint Eastwoods Invictus. Eastwood selv fik prisen for bedste instruktion. Bedste kvindelige hovedrolle gik til Carey Mulligan for danske Lone Scherfigs engelske film An Education.

Morgan Freeman som Nelson Mandela i Clint Eastwoods Invictus -->


National Board of Review havde også en pris til dansk film, da Anders Østergaards dokumentarfilm Burma VJ var en af modtagerne af gruppens såkaldte "Freedom of expression" pris. Vigtigt for filmen, der også er blevet udvalgt som en af de 15 film der kæmper om Oscarnomineringer for årets bedste dokumentarfilm.

Den 12. januar 2010 holdes selve gallafesten hvor National Board of Review uddeler deres priser til årets vindere.

-National Board of Review Awards 2009:

Bedste film:
Up in the Air, af Jason Reitman.

Mandlige hovedrolle:
George Clooney - Up in the Air
&
Morgan Freeman - Invictus

Kvindelige hovedrolle:
Carey Mulligan - An Education

Mandlige birolle:
Woody Harrelson - The Messenger

Kvindelige birolle:
Anna Kendrick - Up in the Air

Instruktion:
Clint Eastwood - Invictus

Manuskrit (originalt):
Joel Coen & Ethan Coen - A Serious Man

Manuskript (baseret på andet materiale):
Jason Reitman & Sheldon Turner - Up in the Air

Animation:
Up, af Pete Docter & Bob Peterson.

Dokumentarfilm:
The Cove, af Louie Psihoyos.

Ikke-engelsk sprogede film:
A Prophet (Frankrig), af Jacques Audiard.

Ensemble-skuespil:
Det' indviklet (Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin)

Skuespil-gennembrud (mandlige):
Jeremy Renner - The Hurt Locker

Skuespil-gennembrud (kvindelige):
Gabourey Sidibe - Precious

Special pris for "Filmmaking achievement":
Wes Anderson - Den fantastiske Hr. Ræv

"Spotlight Awards" for instruktør debut:
Duncan Jones - Moon
Oren Moverman - The Messenger
Marc Webb - 500 Days of Summer

"Freedom of Expression Awards":
Burma VJ, af Anders Østergaard.
Invictus, af Clint Eastwood.
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers, af Judith Ehrlich & Rick Goldsmith.

Special pris for filmhistorie:
Jean Picker Firstenberg, tidligere administrerende direktør i det amerikanske filminstitut.

Besøg National Board of Review på www.nbrmp.org

Nyt i biografen - uge 48 & 49

Så kom tiden mange har ventet på. Tredje og sidste del i Stieg Larssons "Millenium"-trilogi; Luftkastellet der blev sprængt. Tidligere på året har både 1'eren og 2'eren trukket fulde huse i biograferne, så mon ikke også sidste del kommer til at klare sig godt. Her en uge efter premieren på film nr. 3, har de tre film i alt solgt næsten 2 millioner billetter i de danske biografer!

Der var i uge 48 desuden premiere på den amerikanske actionfilm Ninja Assassin, og den danske instruktør Simon Staho var med Kærlighedens krigere klar med endnu en svensk film.

I uge 49 er der en lang række nye film i biograferne. Den billigt producerede gyserfilm Paranormal Activity er blevet nærmest et fænomen i de amerikanske biografer, og den får vi at se i denne uge. Fra det amerikanske kommer også komedien Parterapi i Paradis og Steven Soderberghs fire år gamle Bubble er månedens film i Cinemateket i København.

Franske Luc Besson kommer med animationsfilmen Arthur og Malthazars hævn, og fra det latinamerikanske kommer dramaerne La Nana og Sin Nombre. Spørg mig ikke hvorfor man ikke har givet filmene en dansk titel. La Nana ("Tjenestepigen") har premiere i København og Århus, Sin Nombre ("Uden navn") i København, Århus og Odense.

Anmeldelser kan læses hos bl.a. CinemaZone.dk.