22 October 2008

Nyt i biografen - uge 42 & 43

Det var efterårsferie i sidste uge, og der var ikke nogen store nye premierefilm. Opmærksomheden blev rettet imod de film der havde haft premiere op til efterårsferien, og der blev især solgt mange billetter til de danske film Far til fire på hjemmebane, Rejsen til Saturn og Disco Ormene i ferien. Men også andre film trak folk ind i biograferne i uge 42, og i alt solgte biograferne landet over omkring 750.000 billetter i efterårsferien!

En enkelt ny film kom dog op i sidste uge, men kun i en enkelt biograf. Vester Vov Vov i København. Der var tale om den belgisk/hollandske Ben X, som har fået en del roser med på vejen af de danske anmeldere.

I denne uge, uge 43, er der derimod en del nyt igen. I dag onsdag er det tid til fænomenet High School Musical, som efter to Tv-film på Disney Channel nu er gået ind i biograferne med High School Musical 3.

To store premierer kommer på fredag. Den ene i skikkelse af actionfilmen Max Payne, en filmatisering af computerspillet med samme navn, og filmen med Mark Wahlberg i hovedrollen skal nok blive en stor succes. I USA havde den premiere i sidste uge, og blev weekendens mest sete film i de amerikanske biografer.

Den anden store premiere er en ny dansk film. Frygtelig lykkelig, baseret på Erling Jepsens bog, skal prøve om den kan hamle op med sidste års Jepsen-filmatisering Kunsten at græde i kor, som blev en meget stor succes. Både hos publikum og anmeldere, og vandt både en Bodil og en Robert for årets bedste danske film.

Ugens sidste nye film er amerikansk, hedder Redacted og er instrueret af Brian De Palma, som sidste år vandt prisen for bedste instruktion på Venedig Film Festival for netop denne krigsfilm, der foregår i Irak.

Anmeldelser af alle ugens nye film kan læses på fredag på CinemaZone.dk, og jeg skal ind og se både Max Payne og Frygtelig lykkelig på fredag, så jeg håber, at få skrevet anmeldelser af dem her på Filmhjørnet.

21 October 2008

DVD-opdatering - 21/10

Så fik jeg alligevel købt en del ind siden sidste opdatering for to uger siden. Så dermed en ny opdatering nu.


Spillets regler
En lille dansk film som jeg blev meget positivt overrasket over. Jeg fik den gratis, da jeg skulle anmelde den hos FilmNet.dk, og min anmeldelse kan læses lige her.

Twin Peaks: Sæson 2, del 1 og 2
2. sæson af Twin Peaks fortsætter med den høje kvalitet som 1. sæson havde, men når seriens oprindelige mysterium er opklaret, så går det i den grad ned ad bakke for Twin Peaks. Det er en skam, men uden tvivl også grunden til, at det ikke blev til mere efter denne sæson. Netop fordi ca. 2/3 af sæson 2 slet ikke kan hamle op med resten af serien, så havde jeg aldrig fået købt sæson 2. Men da jeg fik muligheden for at købe hele sæsonen for små 200 kr. af en privat sælger på Dansk Hjemmebio Forum, slog jeg til med det samme.

Charlie og chokoladefabrikken
Tim Burtons filmatisering af Roald Dahls børnebog er langt fra ligeså god som den første filmatisering af bogen, 70'er klassikeren Willy Wonka & the Chocolate Factory, men alle Burtons film har noget uimodståeligt over sig. Der er dog ingen tvivl om, at dette er den Burton film jeg vil komme til at se færrest gange. Men nu er den i det mindste i samlingen!

Vil du se min smukke navle
Og når vi snakker om 70'er klassikere, så kan man, i hvert fald i dansk film, ikke komme uden om Søren Kragh-Jacobsens debutfilm fra 1978. Vil du se min smukke navle er så ægte og så dansk som noget kan være, og den er højt på listen over de bedste danske ungdomsfilm, som der kom så mange fremragende af i 1970'erne og 80'erne.

Jeppe på Bjerget
Ludvig Holbergs mesterstykke er blevet fortolket til perfektion af instruktøren Kaspar Rostrup i denne fornøjelige film fra 1981. Filmen tilhører Buster Larsen, som vandt en Bodil for sin præstation som den forhutlede Jeppe der vågner op i baronens seng.

Nordkraft
Ole Christian Madsens filmatisering af nu desværre afdøde forfatter Jakob Ejersbos roman med samme navn, er en flot visuel fortælling med rigtig gode skuespilspræstationer. En speciel film, men bestemt seværdig.

Shine a Light
I efteråret 2006 gav The Rolling Stones koncert i det legendariske Beacon Theatre i New York, og filminstruktør Martin Scorsese var der til at forevige øjeblikket. Det er der kommet en film fuld af nerve og sjæl ud af. Ikke kun for fans af The Rolling Stones, men for musikfans i det hele taget.


<-- Mick, Ronnie, Keith og Charlie på scenen i Beacon Theatre.





How the West Was Won
Jeg har set denne film flere gange på filmkanalen TCM, og det var en glædelig dag, da denne nye udgave blev annonceret på DVD. Filmen er optaget i det ekstra brede Cinerama-format, og det er faktisk en film man burde opleve på et kæmpe biograflærred. Men denne nye restaurering af filmen gør dog godt fyldest på DVD. Filmen er også ude i en stor 3-disc udgivelse med en masse andet guf, men jeg kan godt nøjes med denne "lille" 2-disc udgivelse.

L.A. Confidential
Uden tvivl den bedste filmatisering af krimiforfatteren James Ellroys bøger. Instruktør Curtis Hanson vandt en Oscar for sit manuskript, og det var fuldt fortjent. L.A. Confidential er en uhyre vellykket og stemningsfyldt moderne film noir, og var den film der for alvor fik Hollywoods øjne op for Russell Crowe. En mesterlig film.

The Kingdom
Solid actionfilm om kampen mod terrorisme, og helt sikkert et gensyn værd. Jeg anmeldte filmen her på Filmhjørnet da den udkom på DVD, og den anmeldelse kan læses her.

Hostel
Hostel Part II

Et par bloddryppende film om unge amerikanske turister, som bliver lokket til et mystisk sted i Østeuropa, hvor rigmænd betaler for at torturere og dræbe de unge rejsende. Jeg kan bedst lide 1'eren (hvilket mange ikke er enig med mig i), men 2'eren har bestemt også sine øjeblikke. Til en flad 50'er pr. stk. i Fona, passer det fint, at disse to film nu er kommet hjem i samlingen her i Halloween-måneden.

The X Files: 4. sæson
Så blev det tid til fjerde sæson af The X Files. Jeg har i det sidste stykke tid købt de tre første sæsoner, men er endnu ikke gået i gang med sæson 4. Det gør jeg dog snart, og hvis jeg ellers husker rigtigt fra da serien var i Tv, så er kvaliteten stadigvæk meget, meget høj.


Federico Fellinis mesterværk er en film til alle tider, og til en rund 20'er i Tiger-butikken, er det jo nærmest ren foræring! Jeg har ikke set ret mange af Fellinis film, men denne er fantastisk.

One Eyed Jacks
Marlon Brandos eneste eventyr ud i instruktørgerningen blev denne western fra 1961. Først var selveste Stanley Kubrick blevet hyret til at instruere, men uenigheder om bl.a. manuskriptet gjorde, at Brando, hvis produktionsselskab havde købt rettighederne til bogen filmen er baseret på, selv stillede sig bag kameraet. Brando var ikke tilfreds med det endelige resultat, da han mente, at filmselskabet bag blandede sig for meget, men ikke desto mindre er dette en ganske solid western med Brando og Karl Malden i topform.

Voyage to the Bottom of the Sea
Producenten Irwin Allen stod bag en lang række storfilm fra 1950'erne og frem til 70'erne, og var på baggrund af katastrofefilm som bl.a. Det tårnhøje helvede og S.O.S. Poseidon kalder, kendt som "The master of disaster". Denne eventyrlige film byder på nogle special effects, som var banebrydende for sin tid, og blev senere til en succesfuld Tv-serie.


Det var så det jeg havde fået indlemmet i samlingen i de sidste par uger. Næste DVD-opdatering kommer om to eller fire uger, men inden da kan jeg bl.a. byde på nogle nye biografanmeldelser her på Filmhjørnet. Så hold øje med dem.

17 October 2008

Biografanmeldelse: Tropic Thunder

Tropic Thunder

instruktion: Ben Stiller.
med bl.a.: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Matthew McConaughey, Steve Coogan, Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Nick Nolte, Tom Cruise.




Hvordan ville en flok selvglade og forkælede skuespillere fra Hollywood reagere, hvis de pludselig befandt sig midt ude i en jungle, og troede de var i færd med at optage en film, men hvor det viser sig, at kuglerne der flyver om ørerne på dem, faktisk er ægte. Hvilket de selvfølgelig ikke ved, da de stadigvæk tror, at de er i gang med en stor Hollywood-film! Svaret gives i Tropic Thunder, en hylende morsom satire over Hollywoods oppustede egoer.

En film ved navn Tropic Thunder, baseret på en Vietnam-veterans selvbiografi, er ved at blive optaget, og filmens engelske instruktør har allerede taget filmen langt over budgettet, selvom man kun er fem dage inde i optagelsesforløbet. Flere af Hollywoods store stjerner er med i filmen, bl.a. actionhelten Tugg Speedman (Ben Stiller), som dog ikke har haft så meget held i sprøjten på det sidste, komikeren Jeff Portnoy (Jack Black), som også har sine egne problemer at slås med, da han ikke kan holde næsen væk fra det tillokkende hvide pulver, og den krukkede og respekterede australske skuespiller Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.).

Filmens producent er over instruktøren som en høg, og sammen med forfatteren af bogen filmen er baseret på, beslutter instruktøren sig for noget helt utraditionelt. At sætte sine skuespillere af midt ude i junglen, placere nogle kameraer i træerne, og lade skuespillerne følge manuskriptet på egen hånd. Det hele går dog hurtigt galt, og vore venner begiver sig længere og længere ind i junglen, lige i armene på skydegale narkobander i den berygtede asiatiske "gyldne trekant". Men Tugg Speedman er overbevist om, at hvis bare de følger manuskriptet, så skal det hele nok gå. Det er jo bare en film...!

(copyright: DreamWorks/UIP)

Når man skal lave en satire, så er en af de første ting der skal fungere, at alle er med på spøgen. Og det må man sige, at alle i den grad er i Tropic Thunder. Måske især personificeret ved Tom Cruises lille rolle som overvægtig, bandende og vulgær filmproducent. Matthew McConaughey er også lige i øjet som Tugg Speedmans behagesyge agent, som ikke har andet i hovedet end at opfylde ønsker for sin klient - også ønsker som Speedman slet ikke har, men som agenten insisterer på han har kontraktmæssigt krav på.

Vi kan dog ikke komme uden om, at Tropic Thunder tilhører én mand - Robert Downey Jr. Som den selvhøjtidelige prisvindende skuespiller Kirk Lazaraus, leverer Robert Downey Jr. en præstation der er en Oscarnominering værdig.

Kirk Lazarus har til rollen i filmen der skal indspilles, taget begrebet "method acting" ud i det ekstreme, og har gennemgået en pigment-ændrende operation, så den hvide australier Lazarus med lyst hår og blå øjne, nu er blevet sort! Og ikke nok med det. Han er hele tiden i karakter, selv når optagelserne til filmen ikke står på. Til stor irritation for den sorte rapper og wannabe skuespiller Alpa Chino (tyg lige på det navn...). Downey Jr. er forrygende i rollen, og faktisk helt ugenkendelig med make-up og stemme som en afro-amerikansk skuespiller taget direkte ud af en af 70'ernes blaxploitation-film.

(copyright: DreamWorks/UIP)

Jeg lyder måske vældig begejstret for Tropic Thunder, og det er jeg bestemt også, men når den alligevel "kun" får 4 rigtig store stjerner, så skyldes det, at den har lidt svæt ved at finde det rette forhold mellem satiren og den mere platte humor, som der desværre også sniger sig ind her og der.

Men underholdningsværdien i Tropic Thunder er helt i top, og det skyldes også, at filmen ikke bare er en komedie, men også tager sin placering i krigsfilms-genren så bogstaveligt, at blodet flyder i stride strømme. Så der er drøn på, selvom filmen også har stunder hvor både humoren og handligen går lidt i tomgang. Men når Tropic Thunder er bedst, så er der ikke et øje tørt.

12 October 2008

Biografanmeldelse: Gensyn med Brideshead

Gensyn med Brideshead

instruktion: Julian Jarrold.
med bl.a.: Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson, Michael Gambon.






Da forfatteren Evelyn Waughs roman Brideshead Revisited, på dansk Gensyn med Brideshead, i 1945 hudflettede det bedste engelske borgerskab, skabte det stor røre og opstandelse. Historien blev i 1981 lavet til en meget succesfuld og prisvindende mini-serie, og med den i tankerne er en filmatisering af romanen ikke noget der virker som det mest nødvendige.

Ikke desto mindre er den nu blevet filmatiseret med nogle af engelsk films allerbedste unge kræfter i hovedrollerne, og selvom den omfattende roman må have været meget svær at koge ned til en film på to timer (mini-serien var i 11 afsnit af hver 1 times varighed), så er det i det store hele lykkes ganske godt for instruktør Julian Jarrold.

Historien tager sin begyndelse i mellemkrigstidens England, hvor den unge Charles Ryder drager afsted til Oxford universitetet. Her møder han den tilsyneladende sorgløse Sebastian Flyte, som han hurtigt bliver ven med. Alt er dog ikke fryd og gammen for rigmandssønnen, hvilket Charles opdager da Sebastian tager ham med til sit barndomshjem, det imponerende Brideshead. Sebastian har haft en streng katolsk opdragelse, og moderens skygge ligger stadigvæk tungt henover både Sebastian og søsteren Julia, som Charles forelsker sig i.

(copyright: BBC Films, Hanway Films, SF Film)

I trekløveret Charles, Sebastian og Julia finder vi tre af engelsk films mest lysende talenter i øjeblikket. Matthew Goode har overtaget den rolle som Jeremy Irons gjorde til sin egen i mini-serien, og selvom de to skuespillere er meget, meget forskellige, så er Goode fremragende i rollen. Som Sebastian er det Ben Whishaw der fortsætter med at imponere. Han er perfekt som den flamboyante Sebastian, og det for historien så vigtige samspil mellem Charles og den homoseksuelle Sebastian, foregår i Matthew Goode og Ben Whishaws skikkelser perfekt.

På sidelinien står Sebastians søster Julia, fanget mellem religion, forpligtelser og egne ønsker, og Hayley Atwell, som vi sidst så i Woody Allens Cassandra's Dream, er præcis så sensuel og forførende i rollen, at vi udmærket forstår hvorfor Charles i mere end 10 år ikke kan få hende ud af tankerne.

(copyright: BBC Films, Hanway Films, SF Film)

Flere steder kan man godt mærke, at man har været nødt til at skære og klippe i det omfattende baggrundsmateriale, for at få det hele ned i én film. Det bliver ind imellem lidt en svaghed, da man stadigvæk skal have hele Brideshead-historien med fra start til slut, og filmen undgår derfor ikke nogle store huller i fortællingen. Bl.a. forsvinder Sebastian alt for brat ud af historien.

Filmens anden halvdel byder på flere situationer, hvor man skiftevis bliver frustreret og forundret over den måde flere af personerne reagerer og opfører sig på, for disse rige mennesker vil altså åbenbart heller ikke gøre livet lettere for sig selv! Selvom der bestemt er ydre påvirkninger, så er det et langt stykke hen ad vejen personernes egne valg, der bidrager til at de har svært ved at finde lykken, og bl.a. det gør, at filmen som skæbnefortælling ikke bliver hos en ret længe efter man har forladt biografens mørke.

Men som film er Gensyn med Brideshead en vellykket film der oser af humor og charme, og den gør det på den uimodståelige tøre og underspillede engelske måde. Det er samtidig en meget flot film at se på, og tidsbilledet helt op til 2. verdenskrig hvor filmen slutter, fungerer upåklageligt. Det er flot, gennemført og en meget elegant film.

Nyt i biografen - uge 41

I begyndelsen af året slæbte Coen-brødrene Ethan og Joel den ene store pris hjem efter den anden for deres Cormac McCarthy-filmatisering No Country for Old Men. Nu er de allerede tilbage med en ny film. Komedien Burn After Reading, omhandlende en CIA agent, hans selvbiografi og pengeafpresning.

Der er også komik i Ben Stillers Tropic Thunder, hvor en gruppe selvglade skuespillere bliver fanget midt i en junglekrig, som de tror er filmoptagelser!

De to ikoner Al Pacino og Robert De Niro spiller overfor hinanden i krimien Righteous Kill. Der er dog desværre ikke så meget der tyder på, at filmen er særlig vellykket. Dårlige anmeldelser har regnet ned over den både i USA og herhjemme.

Musik er der også i denne uge. Disco Ormene er en animationsfilm der fortæller historien om regnormen Bjarne, som pludselig opdager discoens lyksaligheder, og i D.A.D. - True Believer går vi tæt på det danske rockband D.A.D.

Anmeldelser af ugens nye film kan findes på CinemaZone.dk.

Jeg var inde og se Tropic Thunder i fredags, og håber at få tid til at skrive en anmeldelse af den. Det er en ret sjov og vellykket satire om Hollywood, og især Robert Downey Jr. er virkelig fremragende som en selvhøjtidelig australsk skuespiller.

Biografanmeldelse: Rejsen til Saturn

Rejsen til Saturn

instruktion: Thorbjørn Christoffersen, Craig Frank & Kresten Vestbjerg Andersen.
med stemmer af bl.a.: Frank Hvam, Casper Christensen, Simon Jul, Ali Kazim, Iben Hjejle.





Det var en stor opgave animationsstudiet A Film kastede sig over, da man besluttede at overføre den danske tegner Claus Deleurans over 30 år gamle kulttegneserie Rejsen til Saturn til det store lærred som animationsfilm.

Hvor A Films tidligere succes, Terkel i knibe, havde den oprindelige idémand til historien med hele vejen i Anders "Anden" Matthesen, så forholder det sig ganske anderledes med Rejsen til Saturn, hvor man har fået makkerparret Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg hentet ind for at skrive manuskriptet til filmen, som bibeholder flere elementer fra tegneserien, men af gode grunde har opdateret meget af indholdet, så det kan relatere til nutidens samfund.

I filmen møder vi Per, en godmodig ung mand, som bilder folk ind, at han er astronaut, selvom han ikke færdiggjorde uddannelsen. Via en del mere og mindre bizare hændelser, kommer Per dog ombord på den danske Saturn-mission, der har til formål at udnytte de store energiressourcer der er opdaget på planeten. Bag missionen står forretningsgiganten Kurt Maj, men det viser sig, at han har helt andre og skumle idéer med missionen, og snart er det op til Per, kaptajn Arne Skrydsbøl, øl og porno elskeren Ole, og indvandreren Jamil, som så gerne vil være dansker, at redde Danmark og resten af jordkloden fra udslettelse!

(copyright: Nordisk Film/A Film)

Stemmearbejdet på Rejsen til Saturn bliver lavet af "the usual suspects" fra populære Tv-serier som bl.a. Klovn og Langt fra Las Vegas. Casper Christensen, Frank Hvam, Iben Hjejle, Klaus Bondam, Lars Hjortshøj og en række andre kendte skuespillere. Alle fungerer fint i deres roller, men det er især Frank Hvam som Arne, soldat og hårdhudet B.S. Christiansen-fan, og Simon Jul som den øldrikkende og storbandende astronaut Ole, der gør sig bemærket.

Rejsen til Saturn er en film der bevidst går efter så mange grin som muligt fra publikum, og der er da også ret mange enkeltstående sjove øjeblikke i filmen, men humoren lider en del under af at være på et meget ufarligt plan, fordi satiren ofte er meget karikeret. Det er et hurtigt grin, og så videre, men der mangler bid i det. En ting der dog ikke mangler i Rejsen til Saturn, er tempo, for der er fuld fart på hele vejen.

Filmens kantede animation er udført til perfektion, og også baggrunden byder på mange små sjove og finurlige indtryk, som ikke direkte har noget med handlingen at gøre, men som er med til at skabe filmens skæve univers, der bl.a. også byder på krigsgale rumvæsener der ser ud som og lyder som om de er trådt direkte ud af Tim Burtons science-fiction satire Mars Attacks!.

Som fan af den originale tegneserie skal man ikke forvente for meget af Rejsen til Saturn, men for dem der ikke har tegneserien siddende bag i hovedet, er filmen en ufarlig, men også ind imellem sjov rejse ud i det skøre og ukendte verdensrum.

Biografanmeldelse: En enkelt til Korsør

En enkelt til Korsør

instruktion: Gert Fredholm.
med bl.a.: Carsten Bjørnlund, Lærke Winther, Bjarne Henriksen, Kurt Ravn.






Det var en imponerende filmdebut instruktør Gert Fredholm fik i 1971 med Hans Scherfig-filmatiseringen Den forsvundne fuldmægtig. Filmen vandt en Bodil for årets bedste danske film, og Ove Sprogøe modtog også en fortjent Bodil for sin fantastiske præstation i filmen. Fredholm fulgte op på den med to meget forskellige film, dramaet Terror og børnefilmen Lille Virgil & Orla Frøsnapper.

Men så skulle der gå hele 20 år inden Gert Fredholm igen satte sig i en instruktørstol. Årene imellem brugte han bl.a. som underviser på Den Danske Filmskole og som filmkonsulent på Filminstitutet, men med comeback-filmen At klappe med een hånd viste Fredholm, at han ikke havde glemt sit håndværk, og hvis Fredholm bliver ved med at lave dejlige små film som At klappe med een hånd og nu En enkelt til Korsør, så har han bare at blive siddende i den instruktørstol denne gang!

Med En enkelt til Korsør har Gert Fredholm igen allieret sig med At klappe med een hånd manuskriptforfatterne, og det er der kommet en virkelig dejlig film ud af. Vi møder Rasmus, som lige har forsvaret sin ph.d afhandling om romantik, og nu desperat leder efter et undervisningsjob, så han kan begynde at betale tilbage på sin kæmpe studiegæld. Jobbene hænger dog ikke på træerne, og det kommer der til, at han må vælge mellem Nuuk eller VUC. Han tager til Korsør, hvor han skal undervise i dansk på voksenundervisningscenteret VUC, men Rasmus finder hurtigt ud af, at hans akademiske baggrund ikke imponerer i Korsør.

(copyright: Nordisk Film)

En enkelt til Korsør er noget af det tætteste vi kan komme på en rigtig dansk folkekomedie i disse år, og overordnet set er filmen en bundcharmerende oplevelse, men desværre er der også lidt som ikke paser helt ind. Bl.a. kommer Rasmus ud for nogle oplevelser, som bliver lige lovlig intrigante for min smag, og det synes jeg ikke passer ind i den hyggelige provinsielle hverdagstone som filmen har lagt an i Korsør indtil da.

Samspillet mellem de forholdsvis ukendte Carsten Bjørnlund som Rasmus og Lærke Winther som eleven og taxachaufføren Signe er perfekt, og i det hele taget er hele persongalleriet i filmen så godt, at man tror på dem allesammen. Mange vil sikkert beskrive disse figurer som den ene store kliché efter den anden, men faktum er, at man vil kunne finde præcis denne slags mennesker i alle større og mindre danske byer. Og en kliché er jo tit og ofte bare baseret på en sandhed.

En enkelt til Korsør er ikke vellykket fordi den drejer udenom klichéerne, men derimod fordi den formår at bruge dem til sin fordel, og dermed udnytte de styrker som alle klichéer i bund og grund har. Resultatet er en fin film, som man ikke kan undgå at hygge sig med.

05 October 2008

DVD-opdatering - 5/10

Fire uger er gået siden sidste DVD-opdatering, og jeg har fået en del nyt denne gang.


The X Files: 3 sæson
Endnu en sæson af The X Files. Og endnu en sæson af høj, høj kvalitet. Vi starter med et fremragende dobbeltafsnit som fører begivenhederne videre fra sæson 2s afslutning, og jeg er nu halvvejs igennem denne sæson 3, som byder på mange virkelig gode afsnit af en af de absolut bedste TV-serier vi fik i 90'erne. Alle sæsonerne kan stadigvæk købes til 200 kr. stk. mange forskellige steder. Så køb!

National Treasure
Jeg fik fornylig National Treasure 2 til anmeldelse på Filmnet.dk, og da jeg bedre kan lide 1'eren, snuppede jeg den da de havde den til billige penge i Fona. Det er et virkelig underholdende actioneventyr, som er en del mere charmefyldt end 2'eren.

The X Files: Fight the Future
Denne X Files-film har jeg ikke set siden jeg lejede den på VHS da den var helt ny, så det er godt og vel 10 år siden. Jeg har nu genset den, og den passer fint ind i TV-seriens univers. Dog virker den lidt unødvendig, for den kom midt i seriens levetid. Jeg vil faktisk sige, at den nye film som vi fik i biograferne i år, som selvstændig X Files-film er mere værd, selvom den dog heller ikke er helt uproblematisk.

A Perfect World
Filmen Clint Eastwood instruerede efter Oscar-succesen med De nådesløse er efter min mening frygtelig overset. Kevin Costner leverer her en af sine bedste præstationer, og filmen er uden tvivl en af Eastwoods mest vellykkede i 1990'erne - selvfølgelig efter det fuldendte mesterværk De nådesløse.

Californication: 1. sæson
Man ser tit, at skuespillere som er med i succesfulde TV-serier, aldrig rigtig får gang i karrieren igen når serien slutter. Men David Duchovny har her fået jackpot efter The X Files. Californication er en herlig uforskammet serie, om en lige så herlig uforskammet forfatter, som mere går op i sprut og damer end at skrive sin næste bog. Duchovny vandt fortjent en Golden Globe for sin præstation i serien, og sæson 2 er netop begyndt på amerikansk TV.


<-- David Duchovny som forfatteren Hank Moody i Californication.





Elizabeth: The Golden Age
I efterfølgeren til Elizabeth fra 1998, gentager Cate Blanchett rollen som den engelske dronning Elizabeth d. 1. Filmen blev ikke ligeså godt modtaget som den første film, og er da heller ikke lige så god, men jeg synes nu den fik en alt for hård modtagelse af mange anmeldere. Elizabeth: The Golden Age er ikke nogen fremragende film, men den er flot og medrivende. Læs min anmeldelse af den her.

Peyton Place
Alexander's Ragtime Band
Orchestra Wives

Tre nye film i den såkaldte "Fox Studio Classics" serie er det også blevet til. Der er udgivet masser af fantastiske film i denne serie, og jeg glæder mig til at se disse tre, da jeg ikke har set nogen af dem før. Jeg er nu oppe på 33 af de 41 film der er udgivet i serien, og det er altså en guldgrupe af film vi finder i denne serie fra Fox-studierne.

Interiors
Stardust Memories
Hannah and Her Sisters
Shadows and Fog

Fire nye Woody Allen film til Woody-samlingen. Tre fremragende og en rigtig god, og nu mangler jeg kun tre af Allens film før samlingen er komplet! Stardust Memories er en af Woody Allens egne favoritter blandt de film han har lavet, men jeg holder nu mere af Interiors og Hannah and Her Sisters. Begge er mesterlige film.

Pee-Wee's Big Adventure
Tim Burtons debutfilm er en herlig sag. Det voksne barn Pee-Wee Herman får sin røde cykel stjålet, og begiver sig ud på en tur tværs over Amerika for at finde den igen. En fjollet og fuldstændig uimodståelig lille film, med masser af den slags skæve påfund som man også finder i Tim Burtons senere film.

Honkytonk Man
En til Clint Eastwood film til samlingen her. I denne spiller Clinten sammen med sønnike Kyle, i en fortælling om depressiontidens USA. Ikke et af Eastwood største øjeblikke som instruktør, men helt sikkert en seværdig film, bl.a. på grund af samspillet mellem Eastwood og søn (som er nevø i filmen), og et dejligt country-lydspor.

Jersey Girl
Clerks II

To dejlige film fra Kevin Smith. En mand som jeg på mange måder ser som en "moderne" Woody Allen. Smith kan noget med sine manuskripter, som meget få kan, og humoren i hans film minder flere steder om en ung Woody Allen. Jersey Girl er en lidt atypisk Kevin Smith-film, men ikke desto mindre en fin film. Clerks II er ikke helt ligeså godt som Clerks, Smiths debutfilm, men den har de særlige Kevin Smith kendetegn, og det er vidunderligt at gense de samme personer fra Clerks 10 år senere.

Flammen & Citronen
Denne nye danske storfilm om modstandsbevægelsens to måske mest kendte personligheder, er en virkelig flot film, som helt sikkert er på vej til at vinde flere filmpriser til vinter.

Jeg har anmeldt DVD'en herinde på Filmhjørnet, og den anmeldelse kan læses lige her.






Ja, det var så den stak det var blevet til i den sidste måneds tid. Næste DVD-opdatering kommer sikkert også først om fire uger. Det var en god portion jeg havde fået denne gang, men det var mest fordi jeg fik hele 11 af disse film til næsten ingen penge fra Second Spin. Jeg bliver stadigvæk nødt til at spare lidt (der skal jo også være råd til julegaver snart!), så det går desværre en smule ud over filmindkøbene. Men der er allerede nogle DVD'er på vej nu, som kommer med i opdateringen om fire uger.

04 October 2008

Nyt i biografen - uge 40

En håndfuld nye film ankom i biograferne i fredags.

Sidste weekends nr. 1 i de amerikanske biografer er allerede nu kommet til Danmark, og der er tale om thrilleren Eagle Eye. Skuespilleren Shia LaBeouf beviste endnu engang, at han kan trække folk i biografen. Det var hans fjerde 1. plads på kun 1½ år i de amerikanske biografer! Godt nok har to af filmene været de gigantiske Transformers og den nye Indiana Jones-film, hvor han i sin birolle ikke havde meget at gøre med filmens økonomiske succes, men alligevel er det ret flot.

En film der skuffede i de amerikanske biografer for noget tid siden, er den nye film med Vin Diesel, science-fiction filmen Babylon A.D.. Filmen fik hug af anmelderne i USA, og det har den også fået herhjemme. Selv filmens instruktør har været ude med kritik! Så ved man, at der er et eller andet galt....

Fra Norge kommer dramaet Blodsbånd, om en ung mand der rejser fra Kosovo til Norge for at opsøge sin far, og fra Italien får vi i denne uge den meget roste mafia-film Gomorra, som vandt juryens Grand Prix pris på årets Cannes Film Festival.

Sidste nye film i denne uge kommer op over hele landet, og det er seneste omgang i de nye Far til fire-film. Niels Olsen er igen Far i Far til fire på hjemmebane, tredje film i den nye serie. Den skal nok blive en succes her i måneden med efterårsferie.

Anmeldelser af ugens nye film kan som sædvanlig læses på CinemaZone.dk.

02 October 2008

DVD-anmeldelse: Flammen & Citronen

Flammen & Citronen (Eksklusiv Lukus 2-Disc)

udgivet d. 30/9-2008 af Sandrew Metronome.

instruktion: Ole Christian Madsen.
med bl.a.: Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Stine Stengade, Peter Mygind.



"Kan du huske 9 april?", spørger Thure Lindhardt, i rollen som modstandsmanden med dæknavnet "Flammen", i indledningen af Ole Christian Madsens historiske storfilm Flammen & Citronen. Flammen huskede i hvert fald den 9 april 1940, og det gjorde hans makker "Citronen" også. Begge så nazisterne marchere ind i de danske gader og stræder, og fælles for Flammen og Citronen var et uudslukkeligt had til nazismen.

Thure Lindhardt overskygger alle i filmen. Dette er uden tvivl hans bedste præstation siden gennembrudet i Kaspar Rostrups Her i nærheden i 2000, og han giver et flot og troværdigt portræt af Flammen som en vred ung mand, der uden at blinke er parat til at ofre sit liv for fædrelandet. Mads Mikkelsen er også god som den mere tvivlende Citronen. Ikke tvivlende på deres fælles sag, men tvivlende i den forstand, om han har det der skal til, for at føre kampen mod besættelsesmagten helt derud hvor det er nødvendigt.

Ole Christian Madsen gør bl.a. det godt med Flammen & Citronen, at han ikke maler et fuldstændig sort/hvidt billede af modstandsbevægelsens arbejde under 2. verdenskrig. Han romantiserer ikke Flammen og Citronen, og han portrætterer dem ikke som to ufejlbare overmenneskelige helte. De er almindelige mennesker som os andre, med kant og fejl og mangler, og selvom både Flammen og Citronen gør meget ud af, at de ikke dræber uskyldige, så når de i deres kamp så langt ud, at det på et tidspunkt ikke er noget de selv kan kontrollere 100%.

Man har formået, at få skabt fremragende portrætter af filmens to titelroller, og i og med de to står så stærkt, så er det en skam, at flere af de andre karakterer i filmen mangler lidt i personskildringen og dermed bliver lidt for firkantede og karikerede. F.eks. virker Stine Stengades figur Ketty Selmer meget filmisk i sin opførsel og handlinger, og det overraskede mig, at finde ud af, at denne figur faktisk også var en virkelig person.

Stilistisk set er Flammen & Citronen en perfekt film, og den byder på et meget troværdigt tidsbillede, som sjældent er set bedre i dansk film. Dansk film har igennem årene budt på flere meget vellykkede film om besættelsestiden, og Flammen & Citronen stiller sig op i rækken, mens den fortæller en vigtig historie om vores land på en overbevisende og tankevækkende måde.

DVD'en:
Filmen præsenteres i et flot anamorfisk 2.35:1 widescreen billede, som gengiver filmens farver meget flot, og selvom filmen ikke byder på de helt store oplevelser på lydsiden, så er både 5.1. og DTS sporet ganske effektivt når der er behov for det.

Sandrew Metronome har udgivet Flammen & Citronen i både en 1 disc udgivelse, og så i denne "Eksklusiv Lukus 2 disc" udgivelse, som også indeholder en 12 siders booklet med oplysninger om filmen og virkelighedens personer. På disc 1 er selve filmen og et fint kommentarspor med instruktør Ole Christian Madsen. Desuden får vi et lille interessant indblik i filmens special effects, filmens trailer og en række trailers for nogle andre udgivelser med samme tema som Flammen & Citronen.

På disc 2 ligger så resten af ekstramaterialet. Vi starter med en 75 minutter lang bag om kameraet produktionsdagbog fra optagelserne i Prag, Berlin og København, og fortsætter med to 25 minutters programmer hvor vi i det ene hører om hvordan Bent "Flammen" Faurschou Hviid og Jørgen "Citronen" Haagen Schmith var i virkeligheden. Fortalt af mennesker der kendte dem. I det andet program fortæller instruktør Ole Christian Madsen og manuskript-medforfatter Jens K. Andersen om deres omfattende research til filmen, og det hele krydres med slettede scener, et indslag fra gallapremieren i Imperial biografen, og et lille program hvor Jens Hoffman, søn af Karl Heinz Hoffman, Gestapo-chef i Danmark under krigen, fortæller om sin far.

Dette er virkelig en meget gennemført DVD, og eneste "problem" er, at man bare vil have mere og mere når man sidder og ser de interessante programmer. Men det er uden tvivl en topkarakter til denne DVD.

Film: 5/6 stjerner.
DVD: 6/6 stjerner.

Hvis man har lyst til mere baggrund, så kan man eventuelt få det ved at købe dokumentarfilmen Med ret til at dræbe, som er udkommet på DVD i anledningen af udgivelsen af Flammen & Citronen. Med ret til at dræbe er delvist baseret på Peter Øvig Knudsens bog Efter drabet, som graver dybt ned i den danske modstandsbevægelse. Filmen kan købes hos bl.a. Laserdisken til 99 kr.