29 January 2009

DVD-opdatering - 29/1

En måned er gået siden sidste DVD-opdatering, og her er et hurtigt overblik over hvad jeg har fået ind i samlingen siden:


Holocaust
Jeg havde aldrig set det hele af denne berømte TV-serie før, så den nød jeg lige efter nytår, da jeg havde købt denne udgivelse der udkom i Danmark i efteråret. Produktionsmæssigt kan den ikke være med i forhold til det TV vi ser i dag, men fortællermæssigt er den stadigvæk af høj klasse. Uden tvivl en af de største klassikere den lille skærm har set.

Katyn
Denne film fra den polske mesterinstruktør Andrzej Wajda købte jeg hjem fra Polen, som er det eneste sted den er udkommet på DVD. Filmen handler bl.a. om russernes massakre på polske soldater under 2. verdenskrig, og er en virkelig god film. Den har biografpremiere i et par danske biografer i morgen.

Burn After Reading
Coen-brødrenes nyeste film havde jeg ikke de helt store forventninger til, for jeg synes den så lidt for letbenet ud, men det må jeg tage i mig igen. Joel og Ethan leverer igen varen med denne virkelig sjove komedie, som er meget mere, end det man kan se på overfladen.

Young Guns II
Jeg faldt over denne i Føtex til billige penge, og fik den endelig købt. De to Young Guns-film er ikke på nogen måde store værker, men de er rigtig underholdende, og at jeg så og nød dem så meget som barn, er en stor del af forklaringen på, at jeg i dag er så glad for westerns som jeg er.

Blue Velvet
David Lynchs fantastiske Blue Velvet har jeg savnet i samlingen i lang tid, og jeg fik den endelig købt hjem fra Second Spin. Det samme gjorde jeg med de fire næste film:

Kansas City
Robert Altmans fremragende hyldest til jazz og hjembyen Kansas City.

The Purple Rose of Cairo
Endnu en dejlig Woody Allen-film til samlingen. Nu mangler jeg kun 2 af Woody Allens film!

In the Heat of the Night
Oscar-vinderen med en fremragende Sidney Poitier i hovedrollen, og en Rod Steiger i en Oscar-vindende præstation der er blandt mine yndlings skuespillerpræstationer nogensinde.

Death and the Maiden
Roman Polanskis drama om hævn. Med købet af denne blev min Polanski-samling komplet!

Appaloosa
God western instrueret af Ed Harris. Filmen kom fornylig op i nogle få danske biografer, og jeg har anmeldt den her.

Wall-E
Nyeste Pixar-film har fået masser af ros, og vinder uden tvivl Oscaren for bedste animationsfilm. Også helt fortjent. Den er fremragende, men efter min mening ikke helt på højde med Pixars forrige film Ratatouille. Jeg anmeldte Wall-E da den var i biografen, og den anmeldelse kan findes her.

The Scalphunters
Western med Burt Lancaster, instrueret af nu desværre afdøde Sydney Pollack. En rigtig god film.

Play Misty for Me
Med sin debut som filminstruktør beviste Clint Eastwood, at der var meget mere i ham, end en barsk skuespiller i hårdkogte film. Han har siden instrueret mere end 20 film. Flere af dem mesterværker.

The Birdcage
Robin Williams, Nathan Lane og Gene Hackman er fremragende i Mike Nichols' skøre komedie, baseret på en fransk film.


Det var så det jeg har købt i den sidste måneds tid. Jeg regner med at blive ved med at komme med en lille opdatering på min DVD-samling en gang om måneden her i det nye år, og husk, at hele min filmsamling kan altid ses på min DVD-Profiler side lige her.

Screen Actors Guild Awards

Den amerikanske skuespillersammenslutnings prisuddeling Screen Actors Guild Awards løb af stablen søndag aften, og der var ikke de helt store overraskelser blandt vinderne.

Sean Penn vandt sin første Screen Actors Guild-pris, og afdøde Heath Ledger fik endnu en pris for bedste mandlige birolle. Gary Oldman modtog prisen på vegne af Heath og familien til den australske skuespiller. Til Meryl Streeps egen store overraskelse vandt hun prisen for bedste kvindelige hovedrolle, og Kate Winslet fik endnu en pris for bedste kvindelige birolle for sin præstation i The Reader. En rolle hun er Oscar-nomineret for i kategorien bedste kvindelige hovedrolle.


<-- Skuespilleren Sean Penn vandt sin første Screen Actors Guild-pris. Han har i år vundet mange store priser for sin præstation i filmen Milk, og kan meget vel være på vej mod sin anden Oscar.






Danny Boyles Slumdog Millionaire konsoliderede sin favoritværdighed til Oscar-uddelingen ved at vinde prisen for bedste ensemble-skuespil, og Forest Whitaker præsenterede modtageren af årets æres-pris, skuespilleren James Earl Jones.

I TV-kategorierne var der heller ikke de store overraskelser, og komedie-serien 30 Rock gjorde rent bord med 3 priser, mens Paul Giamatti og Laura Linney modtog priser for mini-serien John Adams, præcis som de gjorde ved Golden Globe-uddelingen for to uger siden.

-Screen Actors Guild Awards-vinderne:

Bedste mandlige hovedrolle:
Sean Penn - Milk

Bedste kvindelige hovedrolle:
Meryl Streep - Doubt

Bedste mandlige birolle:
Heath Ledger - The Dark Knight

Bedste kvindelige birolle:
Kate Winslet - The Reader

Bedste ensemble-skuespil:
Slumdog Millionaire

Stunt-ensemble:
The Dark Knight

Æres-pris:
James Earl Jones

-TV-priser:

Bedste mandlige skuespiller (TV-film/mini-serie):
Paul Giamatti - John Adams

Bedste kvindelige skuespiller (TV-film/mini-serie):
Laura Linney - John Adams

Bedste mandlige skuespiller (TV-serie - drama):
Hugh Laurie - House

Bedste kvindelige skuespiller (TV-serie - drama):
Sally Field - Brothers & Sisters

Bedste ensemble-skuespil (TV-serie - drama):
Mad Men

Bedste mandlige skuespiller (TV-serie - komedie):
Alec Baldwin - 30 Rock

Bedste kvindelige skuespiller (TV-serie - komedie):
Tina Fey - 30 Rock

Bedste ensemble-skuespil (TV-serie - komedie):
30 Rock

Stunt-ensemble (TV-serie):
Heroes

www.sagawards.org

24 January 2009

Nyt i biografen - uge 4

To film der netop er blevet Oscar-nomineret fandt vej til de danske biografer i denne uge.

David Finchers Benjamin Buttons forunderlige liv var den film der modtog flest Oscar-nomineringer da de blev offentliggjort i torsdags. 13 blev det til i alt. Bl.a. for bedste film og bedste instruktion.

Den franske Klassen vandt i maj måned den Gyldne Palme på festivalen i Cannes, og blev Oscar-nomineret til årets bedste ikke-engelsk sprogede film. En pris den måske har en god chance for at vinde. Den israelske film Waltz with Bashir er nok den stærkeste konkurrent.

Anmeldelser af ugens nye film kan findes på CinemaZone.dk.

Biografanmeldelse: Changeling

Changeling

instruktion: Clint Eastwood.
med bl.a.: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan.






Vi hører det tit. Virkeligheden overgår ofte fantasien. Og det er lige netop det der sker i Clint Eastwoods Changeling, hvor menneskelig ondskab, uduelighed og ligegyldighed overfor andre mennesker, bliver udstillet i en så stor grad, at man burde sige til sig selv, at det ikke kunne ske i virkeligheden. Men Changeling fortæller netop en virkelig historie om Christine Collins, som i 1920'ernes Los Angeles blev centrum i en sag der afslørede myndighedernes svigt overfor borgerne.

Christine Collins bor alene med sin 9-årige søn Walter. En dag bliver Christine kaldt ekstra på arbejde på telefoncentralen, og da hun kommer hjem igen er Walter væk. Fem måneder går. Politet ankommer på Christines arbejde, og kan triumferende fortælle, at de nu har fundet Walter. Han er på vej hjem med toget. Hele pressekorpset er stillet op på banegården for at forevige det øjeblik hvor mor og søn bliver genforenet, men da Christine ser drengen der stiger af toget, ser hun straks, at det ikke er hendes søn. Tag ham med hjem og prøv at få det til at fungere, formaner en tydelig irriteret politiinspektør..!

Politiet i Los Angeles på den tid var under et stort pres, bl.a. på grund af korruption og andre skandaler, og de havde brug for succesoplevelser i offentligheden. For den ansvarshavende politiinspektør har korpset nu fået deres succesoplevelse, og den skal Christine ikke tage fra dem. Så hun får modvilligt drengen med hjem. Men det er ikke hendes søn, og selvom politiet hårdt prøver at få hende overbevist, giver Christine ikke op. Det bliver for meget for politiet, som får hende indlagt på et sindsygehospital, og herefter tager filmens historie en drejning, og fortæller om undertrykkelse af kvinder og brutale mord.

(copyright: Universal Pictures/UIP)

Angelina Jolie er fremragende i hovedrollen som Christine Collins. Jeg er lige på nippet til at kalde dette hendes bedste præstation til dato, og hun får den helt rette blanding af svaghed, mod, udholdenhed og desperation frem i sit skuespil. Flere biroller er også rigtig godt besat. John Malkovich er god som præsten der har viet sit liv til at afsløre korruption hos Los Angeles' politi, men det er de mindre kendte navne der virkelig gør sig bemærket i birollerne. Bl.a. Jeffrey Donovan i rollen som politiinspektør Jones. En ubehagelig type, som ikke skænker andre mennesker mange tanker. Man aner, at han måske godt kan se, at situationen er problematisk, men renomméet er vigtigere end retfærdigheden og sandheden. Også Jason Butler Harner er god i rollen som den psykopatiske seriemorder Gordon Northcott, som kommer til at spille en større og større rolle i det hele, efterhånden som flere lag af historien ser dagens lys.

Changeling varer omkring 2 timer og 20 minutter, men den føles på intet tidspunkt for lang. Tværtimod kunne man faktisk godt have brugt lidt mere tid i flere scener, og flere gange sad jeg med nogle spørgsmål, som jeg ikke syntes jeg fik et svar på. Eastwood er god til at jonglere med de dramatiske højdepunkter og de mere stille scener, så filmen kommer til at glide perfekt, også når den går over til at følge flere forskellige tråde af historien på én gang. Filmen er et par gange ved at gå lige på grænsen til decideret melodrama, men heldigvis redder Eastwood det med sin rutinerede sans for timing i den måde han lader filmen udspille sig på.

Eastwood og Co. har skabt et fantastisk flot tidsbillede af 1920'ernes Los Angeles, som på det tidspunkt stadigvæk var en ung storby. Changeling har desuden sine styrker i den måde den fortæller sin historie på, og den er mere dyster og dybtgående, end det ser ud til på overfladen. Simpelthen bare godt gammeldags filmhåndværk af en rutineret ræv, som ikke lade sig forføre af lette løsninger.

Biografanmeldelse: Zack & Miri Make a Porno

Zack & Miri Make a Porno

instruktion: Kevin Smith.
med bl.a.: Seth Rogen, Elizabeth Banks, Craig Robinson, Jason Mewes, Jeff Anderson, Traci Lords.





Det er vinter, bidende koldt, og Zack og Miri har ingen penge. De to venner bor sammen, og da der bliver lukket for varmen og vandet i lejligheden, er gode råd dyre. Til en genforeningsfest på deres gamle high school møder de den tidligere skolekammerat Bobby, som nu er homoseksuel og kæreste med en pornoskuespiller. Zack får efter festen den lyse idé, at de burde lave en billig pornofilm, som de kan tjene en masse penge på. Miri er skeptisk omkring idéen, og hvis det virkelig var så nemt, at tjene penge på den måde, hvorfor gør alle det så ikke? Zack konstaterer tørt, at "andre folk har muligheder og værdighed - hvilket vi ikke har". Så Zack og Miri går i gang, og har ingen problemer med at finde besynderlige personligheder som gerne vil medvirke, men spørgsmålet er, om dette projekt vil gå ud over Zack og Miris forhold til hinanden?

Zack & Miri Make a Porno er praktisk talt delt op i tre akt, og hvor både første og tredje akt byder på uimodståelig komik, så er Kevin Smith lige ved at tabe filmen på gulvet med det andet akt. Når vi først lærer Zack og Miri at kende, og ser deres venskabelige forhold, som indeholder en så ligefrem attitude overfor hinanden, at det ligeså godt kunne være to fyre der boede sammen, er filmen bedst. Seth Rogen og Elizabeth Banks viser sig som et perfekt umage par, og når filmen når sit tredje afsluttende akt, tror vi på disse to personer og deres følelser for hinanden.

(copyright: The Weinstein Company/Nordisk Film)

Andet akt går så ud på, at Zack og Miri skal finde de medvirkende til pornofilmen, og vi bliver budt på et bizart og farvestrålende persongalleri, hvor bl.a. Kevin Smiths gamle kammerat Jason Mewes dukker op som "Lester the Molester". Men på trods af enkle ganske sjove optrin, så begår Smith den fejl, at han bliver alt, alt for infantil og plat. Og hvor stor en fan jeg end er af Kevin Smith og hans dejlige og friske komedier, så er det et generelt problem han har. Hvor han det ene øjeblik kan komme med fine og finurlige betragtninger om unge mennesker i 20'erne og 30'erne, så kommer hans indre drengerøv frem i det næste øjeblik, og den er ikke blevet mindre sjofel, selvom han med hastige skridt nærmer sig de 40.

Tag ikke fejl, Zack & Miri Make a Porno har, på trods af titlen, ikke meget med porno at gøre (selvom der da var nok kontroverser i USA da filmen havde premiere, fordi flere biografer nægtede at vise filmen på grund af ordet i titlen..!). Nej, det er heldigvis endnu mere en film om forhold mellem unge uafhængige mennesker, og det er der Kevin Smith altid har udmærket sig bedst.

I særdeleshed er det en film om forholdet mellem to mennesker der har været venner i så lang tid, at de ikke kan huske andet. Og ikke nok med at de ikke kan huske andet, de kan heller ikke forestille sig andet end venskab. Filmen de laver bliver brugt som et redskab til at få skubbet til disse forestillinger, og dermed bliver filmens grundlæggende klassiske indhold som en romantisk komedie blotlagt, og det er her filmen har sine styrker. Dermed ved vi også hvor det hele bærer hen. At de bedste venner og det umage par, måske ikke er så umage når det kommer til stykket...

Oscar-nomineringerne!

Tidlig torsdag morgen Los Angeles-tid annoncerede Oscar-vinderen Forest Whitaker og Sid Ganis, formand for Oscar-akademiet, årets Oscar-nomineringer, og der var nogle få mindre overraskelser. The Dark Knight blev forbigået i bedste film og bedste instruktion, og i stedet blev der plads til The Reader og Stephen Daldry. Daldry har instrueret tre film, og har nu været Oscar-nomineret til bedste instruktion for alle tre! Det er virkelig imponerende.

Det blev som forventet Benjamin Buttons forunderlige liv der løb med fleste nomineringer. 13 blev det i alt, mens favoritten til at vinde Oscaren for bedste film, Slumdog Millionaire, fik i alt 10.

Dansk islæt bliver der også i år, selvom To verdener ikke blev nomineret til bedste ikke-engelsk sprogede film, men den engelske fotograf Anthony Dod Mantle, som har arbejde i Danmark i mange år, blev nomineret for sit arbejde på Slumdog Millionaire. En dansk nominering var der også at finde i kategorien bedste kortfilm, hvor filmen Grisen blev nomineret. Netop i denne kategori har Danmark fået mange nomineringer i de senere år, og bl.a. Anders Thomsen Jensen har vundet kategorien.

Lidt overraskende var det, at Kate Winslet kun fik en enkelt nominering. Hun vandt Golden Globe-priser for bedste birolle for The Reader og bedste hovedrolle for Revolutionary Road, og er også nomineret til en Screen Actors Guild i de to kategorier, men hun fik en Oscar-nominering til bedste hovedrolle - for The Reader!

Oscar-uddelingen finder sted i Kodak Theatre, lige i hjertet af Hollywood, d. 22 februar.

-Oscar-nomineringerne:

-Bedste film:
Benjamin Buttons forunderlige liv
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

-Bedste mandlige hovedrolle:
Richard Jenkins - The Visitor
Frank Langella - Frost/Nixon
Sean Penn - Milk
Brad Pitt - Benjamin Buttons forunderlige liv
Mickey Rourke - The Wrestler

-Bedste kvindelige hovedrolle:
Anne Hathaway - Rachel Getting Married
Angelina Jolie - Changeling
Melissa Leo - Frozen River
Meryl Streep - Doubt
Kate Winslet - The Reader

-Bedste mandlige birolle:
Josh Brolin - Milk
Robert Downey Jr. - Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman - Doubt
Heath Ledger - The Dark Knight
Michael Shannon - Revolutionary Road

-Bedste kvindelige birolle:
Amy Adams - Doubt
Penélope Cruz - Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis - Doubt
Taraji P. Henson - Benjamin Buttons forunderlige liv
Marisa Tomei - The Wrestler

-Bedste instruktion:
Danny Boyle - Slumdog Millionaire
Stephen Daldry - The Reader
David Fincher - Benjamin Buttons forunderlige liv
Ron Howard - Frost/Nixon
Gus Van Sant - Milk

-Bedste manuskript (originalt):
Dustin Lance Black - Milk
Courtney Hunt - Frozen River
Mike Leigh - Happy-Go-Lucky
Martin McDonagh - In Bruges
Andrew Stanton, Jim Reardon & Pete Docter - Wall-E

-Bedste manuskript (baseret på andet materiale):
Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire
David Hare - The Reader
Peter Morgan - Frost/Nixon
Eric Roth & Robin Swicord - Benjamin Buttons forunderlige liv
John Patrick Shanley - Doubt

-Bedste animationsfilm:
Bolt, af Chris Williams & Byron Howard.
Kung Fu Panda, af John Stevenson & Mark Osborne.
Wall-E, af Andrew Stanton.

-Bedste ikke-engelsk sprogede film:
The Baader Meinhof Complex (Tyskland), af Uli Edel.
Departures (Japan), af Yojiro Takita.
Klassen (Frankrig), af Laurent Cantet.
Revanche (Østrig), af Götz Spielmann.
Waltz with Bashir (Israel), af Ari Folman.

-Bedste fotografering:
Claudio Miranda - Benjamin Buttons forunderlige liv
Tom Stern - Changeling
Wally Pfister - The Dark Knight
Roger Deakins & Chris Menges - The Reader
Anthony Dod Mantle - Slumdog Millionaire

-Bedste klipning:
Kirk Baxter & Angus Wall - Benjamin Buttons forunderlige liv
Lee Smith - The Dark Knight
Mike Hill & Dan Hanley - Frost/Nixon
Elliot Graham - Milk
Chris Dickens - Slumdog Millionaire

-Bedste art direction:
Donald Graham Burt & Victor J. Zolfo - Benjamin Buttons forunderlige liv
James J. Murakami & Gary Fettis - Changeling
Nathan Crowley & Peter Lando - The Dark Knight
Michael Carlin & Rebecca Alleway - The Duchess
Kristi Zea & Debra Schutt - Revolutionary Road

-Bedste kostumer:
Catherine Martin - Australia
Jacqueline West - Benjamin Buttons forunderlige liv
Michael O'Connor - The Duchess
Danny Glicker - Milk
Albert Wolsky - Revolutionary Road

-Bedste make-up:
Greg Cannom - Benjamin Buttons forunderlige liv
John Caglione Jr. & Conor O'Sullivan - The Dark Knight
Mike Elizalde & Thom Floutz - Hellboy II: The Golden Army

-Bedste musik:
Alexandre Desplat - Benjamin Buttons forunderlige liv
James Newton Howard - Defiance
Danny Elfman - Milk
A.R. Rahman - Slumdog Millionaire
Thomas Newman - Wall-E

-Bedste sang:
"Jai Ho" fra - Slumdog Millionaire, af A.R. Rahman & Gulzar.
"O Saya" fra Slumdog Millionaire, af A.R. Rahman & Maya Arulpragasam.
"Down to Earth" fra Wall-E, af Peter Gabriel & Thomas Newman.

-Bedste visuelle effekter:
Benjamin Buttons forunderlige liv, Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton & Craig Barron.
The Dark Knight, Nick Davis, Chris Corbould, Tim Webber & Paul Franklin.
Iron Man, John Nelson, Ben Snow, Dan Sudick & Shane Mahan.

-Bedste lyd-klip:
The Dark Knight, Richard King.
Iron Man, Frank Eulner & Christopher Boyes.
Slumdog Millionaire, Glenn Freemantle & Tom Sayers.
Wall-E, Ben Burtt & Matthew Wood.
Wanted, Wylie Stateman.

-Bedste lyd-mix:
Benjamin Buttons forunderlige liv, Parker, Michael Semanick, Ren Klyce & Mark Weingarten.
The Dark Knight, Lora Hirschberg, Gary Rizzo & Ed Novick.
Slumdog Millionaire, Ian Tapp, Richard Pryke & Resul Pookutty.
Wall-E, Tom Myers, Michael Semanick & Ben Burtt.
Wanted, Chris Jenkins, Frank A. Montaño & Petr Forejt.

-Bedste dokumentarfilm:
The Betrayal - Nerakhoon, Ellen Kuras & Thavisouk Phrasavath.
Encounters at the End of the World, Werner Herzog & Henry Kaiser.
The Garden, Scott Hamilton Kennedy.
Man on Wire, James Marsh & Simon Chinn.
Trouble the Water, Tia Lessin & Carl Deal.

-Bedste dokumentar-kortfilm:
The Conscience of Nhem En, Steven Okazaki.
The Final Inch, Irene Taylor Brodsky & Tom Grant.
Smile Pinki, Megan Mylan.
The Witness - From the Balcony of Room 306, Adam Pertofsky & Margaret Hyde.

-Bedste kortfilm:
Auf der Strecke (On the Line), Reto Caffi.
Grisen, Tivi Magnusson & Dorte Høgh.
Manon on the Asphalt, Elizabeth Marre & Olivier Pont.
New Boy, Steph Green & Tamara Anghie.
Spielzeugland (Toyland), Jochen Alexander Freydank.

-Bedste animations-kortfilm:
La Maison en Petits Cubes, Kunio Kato.
Lavatory - Love Story, Konstantin Bronzit.
Oktapodi, Emud Mokhberi & Thierry Marchand.
Presto, Doug Sweetland.
This Way Up, Alan Smith & Adam Foulkes.

-Antal nomineringer pr. film:

13- Benjamin Buttons forunderlige liv
10- Slumdog Millionaire
8- The Dark Knight, Milk
6- Wall-E
5- Doubt, Frost/Nixon, The Reader
3- Changeling, Revolutionary Road
2- The Duchess, Frozen River, Iron Man, Wanted, The Wrestler
1- Australia, The Baader Meinhof Complex, Bolt, Defiance, Departures, Happy-Go-Lucky, Hellboy II: The Golden Army, In Bruges, Klassen, Kung Fu Panda, Rachel Getting Married, Revanche, Tropic Thunder, Vicky Cristina Barcelona, Waltz with Bashir, The Visitor + 1 nominering til 19 forskellige dokumentar- og kortfilm.

Man kan læse mere om alle de nominerede film på www.oscar.com

16 January 2009

Nyt i biografen - uge 3

Fire nye film bliver sendt ud i biograferne i denne uge, men det er kun en enkelt af dem der kommer ud i en større premiere i mange biografer landet over, og det er Clint Eastwoods Changeling med Angelina Jolie i hovedrollen. Filmen er med i Biografklub Danmark, og er dermed sikret et stort publikum.

I Københavns Vester Vov Vov kan man opleve dokumentarfilmen Man on Wire, omhandlende manden der i 1974 gik på line mellem World Trade Center-tårnene i New York, og i Grand Teatret i København vises Fernando Meirelles' Blindness, baseret på Nobel-prismodtageren José Saramagos roman af samme navn.

Kevin Smiths nye komedie Zack & Miri Make a Porno blev Smiths største økonomiske succes til dato, da den gik i de amerikanske biografer i efteråret, men af en eller anden underlig grund, har den danske distributør valgt, at filmen kun kommer op i Århus og København. En besynderlig beslutning, da det uden tvivl er en film der også i Danmark ville kunne trække et forholdsvis stort publikum.

Anmeldelser af ugens nye film kan læses på CinemaZone.dk.

Biografanmeldelse: Appaloosa

Appaloosa

instruktion: Ed Harris.
med bl.a.: Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger, Jeremy Irons, Lance Henriksen.






Da de første amerikanere gik ind til "the picture shows" i filmens unge år, var det ofte western-film der var de store succeser. Western-genren er så ærke-amerikansk som noget, og der blev lige fra filmmediets opfindelse produceret et hav af westerns, og populariteten skyldtes meget, at det var amerikanernes egne historier, som dengang havde fundet sted for ikke alt for mange år siden.

Genrens popularitet fortsatte ufortrødent, og udviklede sig fra de tidlige tiders lidt naive westerns, til stærke film der samtidig formåede, at sige noget om samfundet på den tid. I de sidste 30 år har westerns generelt haft det svært, men heldigvis er der stadigvæk folk i den amerikanske filmbranche, som holder liv i genren, og Appaloosa er et glimrende eksempel på, at man stadigvæk kan lave en western der indeholder de traditionelle temaer om venskab, fjendskab og kærlighed.

Vi befinder os i New Mexico i 1882 i byen Appaloosa. Her har den skruppelløse rancher Bragg netop skudt byens sheriff, og de rutinerede Virgil Cole og Everett Hitch kommer til byen og overtager jobbet som lovens håndhævere. Da enken Allison French ankommer til byen, får begge mænd straks et godt øje til hende, men det er Virgil der vinder hendes gunst. Hjemlig idyl og et farligt job som ordensmagt, er dog ikke en opskrift der er nem at få til at fungere, og da Virgil og Everett sætter alt ind på at få Bragg stillet for retten for hans brutale fremfærd, bliver det kompliceret, for selv den mest professionelle pistolmand bliver blottet, når han står overfor kærligheden.

(copyright: New Line Cinema/SF Film)

Ed Harris og Viggo Mortensen er et formidabelt makkerpar i Appaloosa. Både Virgil Cole og Everett Hitch er mænd af få ord, præcis som det hører sig til i mange westerns, men deres venskab, skabt igennem flere år hvor de hver især har dækket hinandens ryg når situationen har krævet det, er et specielt venskab, hvor de ikke behøver sige mange ord til hinanden, for at forstå hvad den anden mener. Overfor dem står Jeremy Irons som den bidske Bragg, og selvom rollen er en man har set i westerns utallige gange før, så formår Irons at få det optimale ud af den.

Det hele er dog ikke en dans på roser, for Appaloosa han sandelig også sine problemer, og de findes i selve filmens historie. Der er flere sider af Allison end Virgil først ser, og da disse kommer frem, bliver det lidt problematisk. Hun kommer til at fremstå dybt selvcentreret, og han som noget af en vatnisse. Det skal dog siges, at både Renée Zellweger og Ed Harris formår, at være troværdige nok. For hendes vedkommende som både dydig og vild, og for hans som hård og blød, og det er måske nok en flosset karakterskildring der er skabt med fuldt overlæg, men i så fald er det ikke helt perfekt udført, for der mangler en reel forklaring på personernes opførsel og valg.

Som western er Appaloosa en film der virkelig nikker anerkendende til genrens store forgængere, og til forskel fra James Mangolds mere actionprægede, men bestemt underholdende, 3:10 to Yuma fra sidste år, så er Ed Harris, som også har instrueret filmen, ikke bange for at bruge både god tid og underspillet humor, til at få sine pointer frem, og det klæder en film som Appaloosa, at den ikke prøver på at lefle for et moderne publikum.

Biografanmeldelse: Flugten

Flugten

instruktion: Kathrine Windfeld.
med bl.a.: Iben Hjejle, Lars Mikkelsen, Faigh Zamani, Henrik Prip, Sonja Richter.






En god gedigen politisk spændingsfilm er ikke sådan at kimse ad. Søren Kragh-Jacobsen prøvede sidste år med Det som ingen ved, og nu er spillefilmsdebutanten Kathrine Windfeld klar med filmatiseringen af Politiken-journalist Olav Hergels roman Flygtningen fra 2006. Windfeld er dog ikke helt grøn i faget, da hun før har siddet i instruktørstolen på bl.a. de svenske mini-serier Kronprinsessen og Kongemordet, begge baseret på Hanne-Vibeke Holsts romaner. Kathrine Windfeld viser med Flugten, som bogens titel Flygtningen på underlig vis er blevet til, at hun har godt styr på den tekniske del af det at lave film, men desværre bliver filmen for enøjet i sin problematik til at blive en rigtig vellykket spændingsfilm.

Rikke Lyngvig er journalist på opgave i Afghanistan, da hun bliver bortført af en Taleban-gruppe. Deres krav er, at den danske regering skal trække sine styrker ud af Afghanistan. De har ti dage inden Rikke bliver slået ihjel, og hver dag vil de tage en af hendes fingre! Den unge Nazir, som er nevø til en af lederne i gruppen, hjælper dog Rikke med at flygte, men hun skal love ham, at hun ikke må fortælle noget om, at han hjalp hende. Hvis de andre finder ud af det, vil de uden tvivl slå ham ihjel.

Hjemme i Danmark skriver Rikke en bog om sine oplevelser, en bog som vel at mærke ikke fortæller sandheden, og da Nazir ankommer til Danmark som flygtning, skaber det problemer, for hvis det kommer ud, at Rikke har løjet overfor pressen, er hun færdig som troværdig journalist. Også selvom hun i bund og grund gjorde det rigtige ved at lyve om at Nazir hjalp hende. Nu er det Nazir der har brug for Rikkes hjælp, så han ikke bliver sendt tilbage til dem han flygtede fra. Men hun kan kun hjælpe hvis hun samtidig afslører sig selv, for i offentlighedens øjne er Nazir en illegal flygtning og terrorist.

(copyright: Sandrew Metronome)

Iben Hjejle er ganske effektiv i rollen som Rikke. Man tror på hende både som kuet fange hos Taleban og som journalist med markante meninger i Danmark, men alligevel mister man hurtigt interessen for Rikke efter hun er kommet hjem til Danmark igen. Filmen famler lidt for meget efter hvor den vil fokusere sin historie, og en kærlighedsaffære mellem Rikke og den tidligere bekendte og nu gifte Thomas (en ellers god Lars Mikkelsen), er aldeles ligegyldig, og det smerter at se en så god skuespiller som Sonja Richter blive spildt i tre-fire ubrugelige scener i rollen som Thomas' kone.

Filmens stærkeste kort er så klart scenerne i Afghanistan og portrættet af Nazir, og hans historie er også det mest interessante når vi ankommer til vore hjemlige himmelstrøg. Debuterende Faigh Zamani, som selv er flygtning fra Afghanistan, er virkelig god i rollen som Nazir, og især i de små stille scener hvor han prøver at observere tingene omkring ham i dette nye land, viser Zamani sit potentiale.

Flugten har især i den første fjerdedel nogle rigtig gode øjeblikke, men filmen opfordrer ikke en til at tænke selv, men fortæller seeren hvordan tingene er. Det politiske aspekt i filmen er klodset udført, og vi bliver budt på en integrationsminister som er den værste karikatur på en dansk borgerlig politiker siden Poul Bundgaards Kaj "Fars gris" Buhmann i Erik Ballings Midt om natten for 25 år siden. Forskellen er bare, at det der var gjort med et glimt i øjet, mens det i Flugten ser ud som om det er ment i fuld alvor.

En stor del af filmens tematik bliver simpelthen for påtrængende til at blive en film man rigtig tager med sig, og det er især set i forhold til historien om Nazir en skam, for deri ligger en historie fyldt med smerte og håb, som fortjener meget mere, end at blive brugt som en brik i en overfladisk kritik af danske politiske forhold anno 2008/09.

15 January 2009

Bafta-nomineringerne

Det britiske filmakademi offentliggjorde i dag nomineringerne til deres årlige Bafta Awards, og ikke overraskende fører Benjamin Buttons forunderlige liv og Slumdog Millionaire nomineringerne med hver 11 stk.

The Dark Knight blev forbigået i bedste film og bedste instruktion kategorierne, hvor der i stedet blev plads til The Reader, som fik 5 nomineringer i alt. The Dark Knight er dog takket være mange tekniske nomineringer godt med, og fik 9 nomineringer i alt. Clint Eastwoods Changeling var også overraskende godt med, og selvom den ikke blev nomineret til bedste film, så modtog den i alt 8 nomineringer.

Kate Winslet fik som forventet to nomineringer for de to film hun vandt Golden Globes for i weekenden, men det blev også til to nomineringer til Brad Pitt, som ikke kun blev nomineret til bedste mandlige hovedrolle for Benjamin Buttons forunderlige liv, men også til bedste mandlige birolle for Coen-brødrenes Burn After Reading.

Årets Bafta-uddeling finder sted d. 8 februar i Royal Opera House i London.

-Bafta-nomineringerne i de store kategorier:

-Bedste film:
Benjamin Buttons forunderlige liv
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

-Bedste mandlige hovedrolle:
Frank Langella - Frost/Nixon
Dev Patel - Slumdog Millionaire
Sean Penn - Milk
Brad Pitt - Benjamin Buttons forunderlige liv
Mickey Rourke - The Wrestler

-Bedste kvindelige hovedrolle:
Angelina Jolie - Changeling
Kristin Scott Thomas - I've Loved You So Long
Meryl Streep - Doubt
Kate Winslet - The Reader
Kate Winslet - Revolutionary Road

-Bedste mandlige birolle:
Robert Downey Jr. - Tropic Thunder
Brendan Gleeson - In Bruges
Philip Seymour Hoffman - Doubt
Heath Ledger - The Dark Knight
Brad Pitt - Burn After Reading

-Bedste kvindelige birolle:
Amy Adams - Doubt
Penélope Cruz - Vicky Cristina Barcelona
Freida Pinto - Slumdog Millionaire
Tilda Swinton - Burn After Reading
Marisa Tomei - The Wrestler

-Bedste instruktion:
Danny Boyle - Slumdog Millionaire
Stephen Daldry - The Reader
Clint Eastwood - Changeling
David Fincher - Benjamin Buttons forunderlige liv
Ron Howard - Frost/Nixon

-Bedste originale manuskript:
Dustin Lance Black - Milk
Philippe Claudel - I've Loved You So Long
Joen Coen & Ethan Coen - Burn After Reading
Martin McDonagh - In Bruges
J. Michael Straczynski - Changeling

-Bedste manuskript baseret på andet materiale:
Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire
David Hare - The Reader
Justin Haythe - Revolutionary Road
Peter Morgan - Frost/Nixon
Eric Roth - Benjamin Buttons forunderlige liv

-Bedste engelske film:
Hunger
In Bruges
Mamma Mia!
Man on Wire
Slumdog Millionaire

-Bedste ikke-engelsk sprogede film:
The Baader-Meinhof Complex (Tyskland)
Gomorra (Italien)
I've Loved You So Long (Frankrig)
Persepolis (Frankrig)
Waltz with Bashir (Israel)

Alle årets Bafta-nomineringer kan ses her.

Golden Globe - vinderne!

Som sædvanlig var der en afslappet, uhøjtidelig og indimellem løssluppen stemning, da Hollywood Foreign Press Association uddelte deres Golden Globe-priser på Beverly Hilton Hotel natten til mandag dansk tid.

Slumdog Millionaire har været sæsonens store prissluger, og den havde endnu en god aften, da den vandt alle de 4 priser den var nomineret til. Bedste film (drama), bedste instruktion, manuskript og musik.


<-- Holdet bag Slumdog Millionaire fremviser de 4 Golden Globes filmen vandt i alt.




Woody Allens Vicky Cristina Barcelona vandt prisen for bedste film (komedie/musical) og i samme kategori gik priserne for bedste mandlige og kvindelige hovedrolle til Colin Farrell og Sally Hawkins for henholdsvis In Bruges og Happy-Go-Lucky.

Mickey Rourke satte en stor streg under, at han virkelig er i gang med et comeback, da han vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle i et drama for sin præstation i Darren Aronofskys The Wrestler. Afdøde Heath Ledger fik prisen for bedste mandlige birolle for sin præstation som Jokeren i The Dark Knight, og instruktør Christopher Nolan modtog prisen på Heath Ledgers vegne.

Det var en stor, stor aften for Kate Winslet, som blev dobbelt vinder, da hun vandt både prisen for bedste kvindelige birolle for Stephen Daldrys The Reader, og bedste kvindelige hovedrolle i et drama for Revolutionary Road, som er instrueret af hendes mand Sam Mendes.


<-- Kate Winslet lykønskes af sin mand Sam Mendes, som instruerede filmen Revolutionary Road, som Kate Winslet vandt den ene af sine 2 Golden Globes for.



Martin Scorsese præsenterede en montage med klip fra Steven Spielbergs film, i anledningen af, at Spielberg var valgt som modtager af Hollywood Foreign Press' æres-pris, Cecil B. DeMille-prisen. En pris Spielberg skulle have modtaget sidste år, men på grund af strejken blandt manuskriptforfatterne for et år siden, blev sidste års Golden Globe-uddeling aflyst, og hædersprisen til Spielberg blev udskudt til i år.

I TV-kategorierne var mini-serien John Adams, som i efteråret vandt hele 13 Emmy-priser, den store vinder, og vandt alle 4 priser den var nomineret til.

-Golden Globe-vinderne:

Bedste film (drama):
Slumdog Millionaire

Bedste film (komedie/musical):
Vicky Cristina Barcelona

Bedste mandlige hovedrolle (drama):
Mickey Rourke - The Wrestler

Bedste kvindelige hovedrolle (drama):
Kate Winslet - Revolutionary Road

Bedste mandlige hovedrolle (komedie/musical):
Colin Farrell - In Bruges

Bedste kvindelige hovedrolle (komedie/musical):
Sally Hawkins - Happy-Go-Lucky

Bedste mandlige birolle:
Heath Ledger - The Dark Knight

Bedste kvindelige birolle:
Kate Winslet - The Reader

Bedste instruktion:
Danny Boyle - Slumdog Millionaire

Bedste manuskript:
Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire

Bedste animationsfilm:
Wall-E

Bedste ikke-engelsk sprogede film:
Waltz with Bashir (Israel)

Bedste musik:
A.R. Rahman - Slumdog Millionaire

Bedste sang:
"The Wrestler" fra The Wrestler, af Bruce Springsteen.

Cecil B. DeMille æres-pris:
Steven Spielberg

Bedste TV-serie (drama):
Mad Men

Bedste TV-serie (komedie/musical):
30 Rock

Bedste mini-serie/TV-film:
John Adams

Bedste mandlige hovedrolle (TV-serie, drama):
Gabriel Byrne - In Treatment

Bedste kvindelige hovedrolle (TV-serie, drama):
Anna Paquin - True Blood

Bedste mandlige hovedrolle (TV-serie, komedie/musical):
Alec Baldwin - 30 Rock

Bedste kvindelige hovedrolle (TV-serie, komedie/musical):
Tina Fey - 30 Rock

Bedste mandlige hovedrolle (mini-serie/TV-film):
Paul Giamatti - John Adams

Bedste kvindelige hovedrolle (mini-serie/TV-film):
Laura Linney - John Adams

Bedste mandlige birolle (TV-serie/mini-serie/TV-film):
Tom Wilkinson - John Adams

Bedste kvindelige birolle (TV-serie/mini-serie/TV-film):
Laura Dern - Recount

10 January 2009

Nyt i biografen - uge 2

Årets første danske film blev sluppet løs i denne uge. Det drejer sig om dramaet Flugten, der er Kathrine Windfelds spillefilmsdebut. Windfeld har før arbejdet på TV, og har bl.a. instrueret de svenske Hanne-Vibeke Holst-miniserier Kronprinsessen og Kongemordet, foruden et par afsnit af DR-serien Sommer. Flugten fortæller historien om en dansk journalist, der bliver taget til fange af terrorister i Afghanistan, og de følger det har for hendes liv da hun undslipper og kommer hjem igen. Filmen har Iben Hjejle og Lars Mikkelsen i hovedrollerne.

To vidt forskellige amerikanske film bliver det også til. Ungdomsfilmen Nick and Norah's Infinite Playlist har høstet mange roser, og Ed Harris står bag western-filmen Appaloosa, der har Harris selv, Viggo Mortensen, Renée Zellweger og Jeremy Irons på rollelisten.

Ugens sidste film er også dansk, men er dog en dokumentarfilm. Anders Østergaards Burma VJ har vundet flere priser på dokumentarfestivaler rundt omkring, og filmen kommer nu op i Grand Teatret i København og Biffen i Aalborg.

Anmeldelser af ugens nye film kan læses på bl.a. CinemaZone.dk.

Bodil-nomineringerne 2009

Filmmedarbejderforeningen har offentliggjort årets Bodil-nomineringer. Ikke overraskende fører Henrik Ruben Genz' Frygtelig lykkelig nomineringerne med 5 stk., men Niels Arden Oplevs Oscar-kandidat To verdener er med 4 nomineringer også godt med. Den store overraskelse var 2 nomineringer til Omar Shargawis vellykkede debutfilm Gå med fred Jamil, som blev nomineret til årets bedste film.

-Bodil-nomineringerne:

Bedste danske film:
Flammen & Citronen
Frygtelig lykkelig
Gå med fred Jamil
Lille soldat
To verdener

Bedste mandlige hovedrolle:
Jakob Cedergren - Frygtelig lykkelig
Henning Jensen - Gaven
Thure Lindhardt - Flammen & Citronen
Dar Salim - Gå med fred Jamil
Ulrich Thomsen - Den du frygter

Bedste kvindelige hovedrolle:
Laura Christensen - Dig og mig
Lene Maria Christensen - Frygtelig lykkelig
Trine Dyrholm - Lille soldat
Mette Horn - Max Pinlig
Rosalinde Mynster - To verdener

Bedste mandlige birolle:
Kim Bodnia - Frygtelig lykkelig
Lars Brygmann - Frygtelig lykkelig
Finn Nielsen - Lille soldat
Henrik Prip - Spillets regler
Jens Jørn Spottag - To verdener

Bedste kvindelige birolle:
Sarah Boberg - To verdener
Emma Sehsted Høeg - Den du frygter
Ghita Nørby - Det som ingen ved
Paprika Steen - Den du frygter

Bedste amerikanske film:
The Dark Knight
Juno
No Country for Old Men
There Will Be Blood
Vicky Cristina Barcelona

Bedste ikke-amerikanske film:
Børnehjemmet (Spanien)
Control (England)
Gomorra (Italien)
Lad den rette komme ind (Sverige)
Maria Larssons evige øjeblik (Sverige)

Bodil-priserne bliver uddelt d. 1 marts i Imperial biografen i København

Critics' Choice Awards

Årets første rigtige prisuddeling hvor de store filmstjerner deltager, løb af stablen torsdag aften i Los Angeles. Det var prisuddelingen Critics' Choice Awards, som kritikersammenslutningen Broadcast Film Critics Association står bag. Danny Boyles Slumdog Millionaire blev aftenens store vinder med hele 5 priser, bl.a. for bedste film og bedste instruktion.

-The Critics' Choice Awards:

Bedste film:
Slumdog Millionaire

Bedste mandlige hovedrolle:
Sean Penn - Milk

Bedste kvindelige hovedrolle:
Anne Hathaway - Rachel Getting Married
og
Meryl Streep - Doubt

Bedste mandlige birolle:
Heath Ledger - The Dark Knight

Bedste kvindelige birolle:
Kate Winslet - The Reader

Bedste instruktion:
Danny Boyle - Slumdog Millionaire

Bedste manuskript:
Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire

Bedste animationsfilm:
Wall E

Bedste dokumentarfilm:
Man on Wire

Bedste ikke-engelsk sprogede film:
Waltz with Bashir (Israel)

Bedste skuespil-ensemble:
Milk

Bedste unge skuespiller/skuespillerinde:
Dev Patel - Slumdog Millionaire

Bedste komponist:
A.R. Rahman - Slumdog Millionaire

Bedste sang:
"The Wrestler" fra The Wrestler, af Bruce Springsteen.

Bedste actionfilm:
The Dark Knight

Bedste komedie:
Tropic Thunder

Bedste TV-film:
John Adams

Humanitær-pris:
Richard Gere

Man kan læse mere om Broadcast Film Critics på deres hjemmeside: www.bfca.org

Guild-nomineringer

Der er ved at danne sig en konsensus om, at Benjamin Buttons forunderlige liv, The Dark Knight, Frost/Nixon, Milk og Slumdog Millionaire er de bedste film fra filmåret 2008.

De forskellige sammenslutninger af filmfolk (guilds) har i ugen der er gået annonceret deres nomineringer, og alle fem film er blevet nomineret til de store priser, hvilket traditionelt set er et tegn på, at betydningsfulde Oscar-nomineringer til alle fem er på vej. Det kunne meget vel blive de fem nævnte film, der skal kæmpe om Oscaren for årets bedste film.

-Directors Guild nomineringerne:

Danny Boyle - Slumdog Millionaire
David Fincher - Benjamin Buttons forunderlige liv
Ron Howard - Frost/Nixon
Christopher Nolan - The Dark Knight
Gus Van Sant - Milk

www.dga.org (prisuddelingen er d. 31 januar).

-Producers Guild nomineringerne:

Benjamin Buttons forunderlige liv
The Dark Knight
Frost/Nixon
Milk
Slumdog Millionaire

www.producersguild.org (prisuddelingen er d. 24 januar).

-Writers Guild nomineringerne:

-Bedste manuskript (originalt):
Woody Allen - Vicky Cristina Barcelona
Dustin Lance Black - Milk
Joel Coen & Ethan Coen - Burn After Reading
Thomas McCarthy - The Visitor
Robert D. Siegel - The Wrestler

-Bedste manuskript (baseret på andet materiale):
Simon Beaufoy - Slumdog Millionaire
Peter Morgan - Frost/Nixon
Christopher Nolan & Jonathan Nolan - The Dark Knight
Eric Roth - Benjamin Buttons forunderlige liv
John Patrick Shanley - Doubt

www.wga.org (prisuddelingen er d. 7 februar).

04 January 2009

Biografanmeldelse: Hormoner, hængerøve og hårde bananer

Hormoner, hængerøve og hårde bananer

instruktion: Gurinder Chadha.
med bl.a.: Georgia Groome, Eleanor Tomlinson, Aaron Johnson.





At det ikke er nemt at være teenager, er ikke noget nyt. Man kommer galt afsted når man vil prøve at være smart overfor vennerne eller dem man er forelsket i, og forældre kan være noget det mest pinlige i hverdagen. Den engelske film Hormoner, hængerøve og hårde bananer er nyeste skud på stammen af film der prøver at beskrive alt det man må gå igennem som teenager, og med sin ligefremme stil lykkes den til fulde.

Den lidt kluntede danske titel Hormoner, hængerøve og hårde bananer gør ikke filmen den samme ære, som den originale titel gør. Der er masser af hormoner i filmen, men hængerøve og hårde bananer er der ikke rigtig noget af. Så er ordspillet i originaltitlen Angus, Thongs and Perfect Snogging langt mere beskrivende for filmen, for hovedpersonens kat Angus spiller en rolle i en af filmens historietråde, og der er masser af g-strengstrusser (thongs) og ønsker om perfekt kysseri (eller "snaven" for nu at bruge et udtryk der passer bedre til både det engelske ord og målgruppen).

Historien er meget ligetil, og åben for alle de forviklinger og problemer der kan skabes af selv de mindste ting, når man er ung og forelsket. Da et brødrepar begynder på skolen i en engelsk kystby, ser 14-årige Georgia i den ene drømmefyren over alle, og hun vil for alt i verden have ham. Det er dog ikke nemt at gøre indtryk, når hun den ene dag kommer til at barbere halvdelen af sit øjenbryn af, og den anden dag tager for meget selvbruner på, så hendes ben bliver orange på lige præcis den dag hvor det er tid til en dukkert i den lokale svømmepøl. Og da drømmefyren så begynder at komme sammen med skolens mest populære pige, ser det da helt sort ud. Eller hvad? Nej, ikke for Georgia, som aldrig giver op!

(copyright: Paramount Pictures/Nickelodeon Movies/UIP)

Instruktør Gurinder Chadha er ikke ubekendt med ungdomsfilm, da hun for nogle år siden stod bag den succesfulde Bedre end Beckham, som gjorde Keira Knightley til stjerne. Med Hormoner, hængerøve og hårde bananer har hun fundet det forholdsvis nye navn Georgia Groome, og hun er et fund i hovedrollen som Georgia Nicolson. Figuren er næsten som en Bridget Jones som teenager, og der er ingen grænser for de pinligheder Georgia kan rode sig ud i, i håbet om at opnå noget godt for sig selv

Samspillet mellem de fire veninder Georgia, Jas, Rosie og Ellen er yderst seværdigt, og det er især i forholdet mellem Georgia og Jas, de bedste veninder det ene øjeblik, og rygende uvenner det næste, at filmen virkelig leverer nogle fine observationer om de følelser der sidder uden på tøjet i teenageårene.

Der er ikke noget nyt under solen i Hormoner, hængerøve og hårde bananer, og selvom vi aldrig rigtig er i tvivl om hvordan det hele ender, så er det vejen dertil der gør filmen så vellykket. På intet tidspunkt tyer filmen til platheder og dårlige vittigheder for at få nogle billige grin fremkaldt. Det er en film der behandler sin målgruppe med respekt, og selvom filmen til slut bliver lige lovlig sød og med ekstra lyserød puddersukker på toppen, så ændrer det ikke på, at Hormoner, hængerøve og hårde bananer er en frisk og intelligent tøsefilm for både dem på 14 nu, og dem der med gru tænker tilbage på da de var 14.

Biografanmeldelse: The Spirit

The Spirit

instruktion: Frank Miller.
med bl.a.: Gabriel Macht, Eva Mendes, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson.






Tegneserieforfatteren Frank Miller fik i 2005 sin instruktørdebut, da han lavede Sin City sammen med instruktøren Robert Rodriguez. Filmen var baseret på en af Millers egne historier, men han har nu med The Spirit kastet sig over en kollegas skriverier, og denne gang sidder han alene i instruktørstolen. For at sige det mildt, så er han ikke sluppet godt fra det, men om skylden ligger hos den tilgang han har haft til originalmaterialet, eller evnerne som filminstruktør, skal være usagt.

The Spirit har ikke mange forsonende kvaliteter. Skuespillet er middelmådigt og kedeligt, og eneste lyspunkter er Eva Mendes som femme fatale-figuren Sand Saref og Samuel L. Jackson, som spiller rollen som skurken Octopus med præcis det glimt i øjet, som de andre skuespillere febrilsk leder efter.

Vi befinder os i storbyen Central City, hvor politibetjenten Denny Colt blev slået ihjel, men genopstod og nu bekæmper forbrydere under dæknavnet The Spirit. Byens politikommisær er den eneste der kender sandheden om The Spirit, men skurken kendt som Octopus er på sporet af et eller andet. Han har en djævelsk plan der involverer The Spirit og barndomsveninden fra da han var Denny Colt, Sand Saref, som nu, efter mange års fravær, er vendt tilbage til Central City.

(copyright: Lionsgate/Sony Pictures)

Filmen balancerer humor og alvor på en tvivlsom måde, og når humorkortet bliver spillet, virker humoren anstrengende og øretæveindbydende, mens filmen andre steder er ufrivillig morsom. Bl.a. bliver en meget stor del af replikkerne leveret med en højtidelighed, som de overhovedet ikke kan bære, da man uden overvejelser om sammenhængen i det næste sekund går over i et eller andet ligegyldigt forsøg på et humoristisk indslag, som mere hører hjemme i en slap-stick komedie.

I en tid hvor en film som The Dark Knight netop er blevet rost så meget for at bringe realisme ind i tegneserie-filmatiseringerne, så går The Spirit den helt anden vej, og er i sin æstetik meget insisterende på, at holde stilen fra tegneserie-universet. Det er selvfølgelig en smagssag hvad man synes om det, men filmens problem er, at den ikke formår at bidrage med noget som helst nyt, og den virker i sin stil flere steder som en gentagelse af Sin City. Fans af stilen i Will Eisners originale tegneserie vil nok blive skuffet over de valg Miller har truffet, og andre vil stå uforstående overfor alt for mange indforståede hentydninger til det originale værk, som ikke bliver nærmere forklaret.

Man ved at der er ugler i mosen, når man allerede efter en halv time af en film begynder at sidde og kigge på sit ur, og da rulleteksterne endelig begyndte, kunne jeg blot konstatere, at den resterende time og en sjat med sit indhold af en skizofren blanding af tone, og en kold filmisk stil der allerede er blevet brugt bedre, ikke kunne redde meget.

The Spirit lever kun op engang imellem takket være noget stemningsfyldt underlægningsmusik, og i et par flashback-sekvenser med Colt og Saref som teenagere, men den prøver at være alt for meget på én gang, og ender derfor med at blive ingenting.

Nyt i biografen - uge 1

Mens sidste års første uge så premiere på bl.a. japansk tegnefilm, intelligent drama om kærlighed og sygdom i alderdommen, og nyeste fra Woody Allen, så er det ungdommen der er målgruppen til de film der fik premiere i 2009s første uge.

Ugens store film er Frank Millers The Spirit, baseret på tegneserien af samme navn. Jeg har været inde og se filmen, og kan bare sige, at efter et 2008 der så alletiders måske bedste superheltefilmatisering i The Dark Knight, så er det dybt skuffende, at se 2009 starte med en så jammerlig superheltefilm som The Spirit. Jeg uddyber mere i min anmeldelse af filmen, som er lige på trapperne.

Der er amerikansk ungdomsfilm med Sex Drive, som følger en flok unge fyre på en "road trip" igennem USA, og romantisk komedie med My Best Friend's Girl hvor Kate Hudson, Dane Cook og Jason Biggs bliver involveret i en kærlighedstrekant.

Hormoner, hængerøve og hårde bananer er ugens sidste nye premiere, og denne engelske ungdomsfilm er en fryd at være vidne til. Jeg har også en anmeldelse af den undervejs.

Anmeldelser af ugens nye film kan findes på bl.a. CinemaZone.dk og Filmnet.dk.

Jeg har ét nytårsfortsæt i år, og det er, at jeg så hurtig som muligt skal få skrevet anmeldelser af de film jeg ser i biografen. Jeg har af flere forskellige grunde haft store problemer med det i efteråret, og det har været irriterende. Jeg har stadigvæk en håndfuld hængepartier fra december. Det drejer sig om anmeldelser af Body of Lies, W., The Day the Earth Stood Still og Lad den rette komme ind. Men de er nu næsten skrevet, og skal bare finpudses. Klik på titlerne i løbet af en af de kommende dage, så er anmeldelserne af de fire film klar. Jeg burde også få skrevet en anmeldelse af storfilmen Australia, men jeg tror ikke det bliver lige med det samme. Nu skal der fokuseres på det nye år!

Med det er der ikke andet at sige, end velkommen til 2009, og forhåbentlig en masse gode filmoplevelser.